Leefloner mag niet meer dan vier weken per jaar naar buitenland

© BELGA

Een leefloner die langer dan vier weken per jaar in het buitenland verblijft, kan de betaling van zijn uitkering geschorst zien. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR), dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad.

“Het is normaal dat de begunstigden van een leefloon beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt”, licht Borsus toe. “Deze maatregel is logisch en past ook in de context van het vertrek van sommige begunstigden van het leefloon naar gebieden zoals Syrië of Irak, maar ook gewoon in die van het gekende fenomeen van de mensen die in het buitenland gaan verblijven en het leefloon blijven genieten”.

Beschikbaar voor de arbeidsmarkt

Concreet voorziet de wettekst dat iedere gerechtigde het bevoegde OCMW moet verwittigen dat hij een week of langer in het buitenland zal vertoeven. “We kunnen ervan uitgaan dat, wanneer een persoon een week of langer naar het buitenland vertrekt, de voorwaarden met betrekking tot de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt in het gedrang kunnen komen”, aldus Borsus. Voor deze periode wordt de betaling van het leefloon behouden.

Dat is niet het geval wanneer een leefloner langer dan vier weken per kalenderjaar in het buitenland verblijft, tenzij uitzonderlijke omstandigheden het verblijft rechtvaardigen. De beperking moet ervoor zorgen dat zijn maatschappelijke begeleiding kan worden voortgezet met het oog op zijn herintegratie in de maatschappij. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content