Lasten op lage lonen blijven beperkt
België is een van de landen met de hoogste loonkosten, maar voor bepaalde inkomenscategorieën liggen de sociale werkgevers- en werknemersbijdragen zeer laag. Vooral de midden- en hogere inkomens worden zowel parafiscaal als fiscaal zwaar belast.
Uit recente cijfers van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) blijkt dat iemand die een minimumloon heeft van 1472,40 euro bruto per maand daar afhankelijk van de gezinssituatie netto tussen 1200 en 1400 netto van overhoudt. De totale kostprijs voor de werkgever schommelt rond 1650 euro bruto per maand (brutoloon + werkgeversbijdrage).
Wie een brutoloon heeft van 1700 euro bruto per maand ontvangt netto 1303 euro. Maar bij hogere inkomens neemt de kloof tussen het nettoloon en de totale loonlast sterk toe. Bij een brutoloon van 5000 euro ontvangt een alleenstaande werknemer netto zo’n 2600 euro. Dat is dus de helft minder. De totale loonkosten voor de werkgever lopen hier op tot 6500 euro.
Voor lage en middenlonen liggen de Belgische loonkosten onder het Europese gemiddelde, maar vanaf het gemiddelde loon – zo’n 2900 euro bruto – liggen de kosten veel hoger.
Dat verschil is het gevolg van tal van structurele lastenverlagingen die de voorbije jaren werden ingevoerd en zich vooral tot de laagste lonen beperkten. (AM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier