Laagste rendement ooit op Belgische staatsbons

© belga

Wie inschrijft op de Belgische staatsbons die eerstdaags worden uitgegeven, zal tevreden moeten zijn met een laag rendement.

Het Agentschap van de Schuld kondigt dinsdag een nieuwe uitgifte staatsbons aan. Rekening houdend met de bijzonder lage langetermijnrente valt de opbrengst ervan nogal mager uit.

Een staatsbon voor een termijn van vijf jaar brengt nog amper 0,6 procent op, terwijl een staatsbon op acht jaar een brutocoupon van 1,40 procent krijgt. Bij een vorige uitgifte was dat respectievelijk 0,9 en 1,75 procent.

Het Agentschap van de Schuld verwijst voor het lage rendement naar de financiële markten “In de eurozone gelden nu eenmaal zeer lage rentevoeten. België volgt”, aldus directeur Jean Deboutte in een reactie aan het persagentschap Belga.

De inschrijvingsperiode loopt van 22 mei tot 3 juni 2014, de betaaldatum is 4 juni.

De Belgische overheid biedt de particuliere belegger vier keer per jaar staatsbons aan. Ondanks het lage rendement voor de belegger, wordt de opbrengst van de staatsbon rechtstreeks door de Belgische Staat gewaarborgd.

De eerste uitgifte van de staatsbon in 2014 bracht de Belgische schatkist bijna 15,7 miljoen euro op.

Het grote succes van de staatsbons dateert van eind 2011, toen de zogenaamde Leterme-bons werden uitgegeven. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing. Er werd voor 5,7 miljard euro ingetekend. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content