Krijgt een zelfstandige een pensioenbonus?

© Thinkstock

Stel, je bent zelfstandige en nadert de leeftijd van 65 jaar. Klopt het dan dat je een hoger wettelijk pensioen krijgt als je langer aan de slag blijft?

Ja, dat klopt. Dat bonussysteem, dat al bestaat sinds 2007, werd pas gemoderniseerd. De federale regering wilde met die hervorming een einde maken aan de discriminatie die bestond tussen zelfstandigen en werknemers.

Een pensioenbonus wordt sinds 1 januari toegekend aan Belgen die langer dan één jaar voortwerken vanaf de datum dat ze met vervroegd pensioen kunnen gaan. Zo zal een zelfstandige met een carrière van 40 jaar die op zijn 62ste met vervroegd pensioen kan gaan, vanaf 2016 recht hebben op een bonus voor alle jaren die hij werkt vanaf zijn 63ste.

De pensioenbonus wordt ook toegekend aan wie blijft werken na zijn 65ste, op voorwaarde dat hij een loopbaan van 40 jaar heeft.

Het dagbedrag van de bonus stijgt telkens met 20 cent na één jaar en bedraagt maximaal 2,50 euro vanaf 61 maanden. Er is een overgangsmaatregel voor wie al een bonus heeft opgebouwd volgens de vroegere regels. Die blijft behouden, ook als het pensioen ingaat na 31 december 2013 en hij kan worden gecombineerd met een pensioenbonus die volgens de nieuwe regels wordt opgebouwd vanaf 2014.

De pensioenbonus wordt niet verdeeld of overgedragen bij een echtscheiding, een feitelijke scheiding, een scheiding van tafel en bed of een overlijden, tenzij de bonus inging voor 2014. Noteer ook dat de pensioenmalus voor zelfstandigen sinds 1 januari is afgeschaft. Geen enkele zelfstandige die met pensioen wil moet nog een malus betalen. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content