Koop geen Facebook-aandelen

© belga

Marc Zuckerberg viert zijn achtentwintigste verjaardag. De stichter en CEO van Facebook gaat zichzelf eind deze week een van de duurste verjaardagcadeaus ooit schenken met een beursintroductie (IPO) van zijn eigen bedrijf.

Specialisten verwachten immers dat de beursgang een dusdanig succes zal zijn dat de totale beurskapitalisatie van Facebook rond de 100 miljard dollar zal schommelen. Dit door op de 337 miljoen aandelen die worden uitgegeven tegen circa 35 dollar per aandeel te prijzen. Daarmee wordt de grootste en populairste sociale netwerksite ter wereld in één klap meer waard dan gevestigde iconen als Kraft Foods, Ford Motor en Disney.

Het typisch Amerikaans succesverhaal begon in het voorjaar 2004 aan de beroemde Harvard-universiteit onder de naam Thefacebook.com, bedoeld om de Harvard-studenten online met elkaar te verbinden. Zuckerberg was toen amper 19. Vandaag zitten meer dan 900 miljoen wereldburgers minstens één keer maandelijks op Facebook, of zowat 15 procent van de wereldbevolking. De omzet groeide van minder dan 800 miljoen dollar tot 3,7 miljard dollar vorig jaar en tot meer dan 1 miljard dollar voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Dit jaar zou Facebook minstens 4 miljard dollar omzet en 1 miljard dollar winst moeten realiseren. De (bedrijfs)winstmarge is met 50 procent uitzonderlijk hoog. Maar heeft het sociale netwerkfenomeen dan recht op de forse marktwaarde van 100 miljard dollar? Dat is wel 25 keer de verwachte jaaromzet en ongeveer 100 keer de verwachte winst. Dan moeten we echt wel optimistisch zijn dat Facebook binnen 3 à 4 jaar 20 miljard dollar omzet kan halen en minstens 5 miljard dollar winst. Het mag duidelijk zijn dat het aandeel stevig geprijsd wordt tegen 40 keer de verwachte winst van 2013, ondanks het feit dat het groeiritme vertraagt en de winstmarges over hun piek heen lijken. Er is zelden zo gefocust op een IPO. We mogen zelfs gewagen van een ‘hype’.

De geschiedenis staat bol van de ‘zeepbellen’. De tulpen- of bollengekte liep in de 17de eeuw zodanig uit de hand dat ruim 4000 gulden werd betaald voor één bol. In die tijd verdiende een ervaren vakman ongeveer 300 gulden … per jaar. De bekendste recente speculatiegolf op de beurzen was ongetwijfeld de TMT-zeepbel van eind jaren negentig. De technologiebeurs Nasdaq, die in 1995 nog een niveau van 1000 punten haalde, piekte in maart 2000 net boven 5000 punten. Laat precies die technologiebeurs vandaag weer een tweede jeugd beleven. Met de beursgang van Facebook als een van de absolute hoogtepunten. Enkel voor koelbloedige traders! Goede huisvaders/beleggers, gelieve zich te onthouden.

Danny Reweghs Directeur strategie Inside Beleggen & MoneyTalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content