Klassieke televisie maakt plaats voor streaming en on demand: een overzicht van het aanbod
Volgens de recente Digimeter van UGent en Imec heeft de televisie in zijn traditionele vorm afgedaan. Streamingdiensten en on-demandkanalen proberen een plaatsje op uw smartphone of tablet te veroveren. Welk aanbod is er beschikaar?
De Digimeter is een jaarlijks onderzoek van de Universiteit Gent en imec naar de relatie van Vlaamse consumenten met media en ICT. Uit het recentste rapport blijkt dat nog slechts 5 procent van hen de klassieke televisie als het belangrijkste scherm beschouwt. Primetime in de luie stoel voor de televisie heeft plaatsgemaakt voor gespreide kijkmomenten die pas eindigen als de smartphone in bed uitgaat.
Streamingdiensten en on-demandkanalen spelen daarop in. U kunt daarmee op uw smartphone of tablet naar uw favoriete films, series en actualiteitsprogramma’s kijken. Waar u maar wilt, in realtime of uitgesteld.
De bekendste speler is Netflix, dat bijna 140 miljoen abonnees telt. In België zijn er drie formules van 7,99 euro (één scherm), 10,99 euro (twee schermen in hd) en 13,99 euro (vier schermen in hd en ultra hd) per maand. In Amerika zijn de prijzen onlangs verhoogd, en ook in ons land test Netflix of de Belg bereid is meer te betalen.
Amerikaanse alternatieven
Amazon Prime Video is een geduchte concurrent van Netflix, maar het is in België minder ingeburgerd. Het aanbod aan films en series is dan ook grotendeels Engelstalig. Voor 5,99 euro per maand moet u het evenwel niet laten. Intussen blijven andere spelers evenmin bij de pakken zitten. In de Verenigde Staten wordt in november 2019 het streamingplatform Disney+ gelanceerd, dat bij de start 400 Disney- en Pixarfilms en 7500 tv-afleveringen zal aanbieden. Amerikanen zullen daarvoor 6,99 dollar per maand betalen. In België is het nog wachten tot in 2020.
En dan is er nog die andere Amerikaanse mastodont: Apple. Dat elektronicabedrijf pakt binnenkort uit met zijn vernieuwde Apple TV-app. Die zal meer fungeren als een portaalsite voor kanalen en diensten (ook externe), waarop u zich zult kunnen abonneren. Daaronder zijn de Apple TV Channels: à la carte televisiekanalen en streamingdiensten met vooral Amerikaanse content. Daarnaast lanceert Apple een rechtstreekse Netflix-concurrent: Apple TV+. Belgen mogen die nieuwe service in het najaar verwachten. Hoeveel ze daarvoor moeten betalen, is nog niet duidelijk.
Belgische aanbieders
Ook Belgische telecomspelers stemmen hun businessmodellen af op de populariteit van streaming. Proximus integreerde Netflix in zijn tv-abonnement. U betaalt daarvoor evenveel als bij Netflix zelf, maar er zijn kortingen binnen bepaalde abonnementsformules. Concurrent Telenet koos voor een andere aanpak en biedt met Play (More) zelf films en series aan, waaronder de reeksen van het Amerikaanse productiehuis HBO. Voor de Play-formule betaalt u 11,95 euro per maand, voor het uitgebreidere Play More loopt het maandbedrag op tot 24,95 euro.
De Vlaamse mediaspelers voelen eveneens de hete adem in hun nek en blijven evenmin bij de pakken zitten. Via de website en de applicatie VRT NU kunt u al langer de programma’s van Eén, Canvas en Ketnet gratis bekijken, zowel in realtime als uitgesteld. Geregeld worden ook tijdelijk programma’s uit het VRT-archief aan het aanbod toegevoegd. Ook SBS Belgium laat u via zijn afzonderlijke websites terugkijken naar de uitzendingen van zenders VIER, VIJF en ZES. Dat kan eveneens gratis. Programma’s live bekijken kan hier echter niet.
VTM GO versus Stevie
Medialaan/De Persgroep Publishing stelde zijn live- en on-demandaanbod beschikbaar op de websites van VTM en Q2. Dat is nog altijd deels het geval, maar het mediabedrijf wil u nu vooral naar de zopas gelanceerde VTM GO-dienst leiden. Op dat gratis videoplatform worden driehonderd titels van VTM, Q2, Vitaya en CAZ live en uitgesteld aangeboden. Fictie en non-fictie van eigen bodem, maar ook internationale series en films. Maandelijks komen er titels bij en vallen er andere weg. Daarnaast biedt VTM GO ook een ‘best of’ uit het verleden aan.
En wat dan met de al langer bestaande Stevie-app en -website, die eigenlijk hetzelfde doen? Voorlopig zijn die nog altijd actief, maar wij verwachten wel dat ze op termijn verdwijnen. Ook het bestaan van de Premium-versie van Stevie, waarmee u voor 9,99 euro per maand de programma’s van achttien zenders (onder meer Eén, Canvas, TLC en National Geographic) kunt bekijken en opnemen, lijkt ons sinds de lancering van VTM GO eerder zinloos. Al beweert Medialaan/De Persgroep Publishing voorlopig het tegendeel.
Vlaamse Netflix
De komst van VTM GO doet overigens geen afbreuk aan de plannen van het mediabedrijf om samen met andere omroepen een Vlaams Netflix te bouwen. “Met dat onlinefictieplatform hopen we samen met onze collega’s topfictie van eigen bodem te kunnen aanleveren”, klinkt het. “Dat aanbod willen we graag aanvullen met internationale films en reeksen.” Voor de concrete uitbouw van het platform beloofde Medialaan/De Persgroep Publishing alvast gesprekken aan te gaan met de andere zenders en met de overheid.
We geven nog mee dat u via de website BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) gratis een selectie van Vlaamse en Nederlandse programma’s kunt herbekijken. De VRT is de enige Belgische vertegenwoordiger, maar onze noorderburen hebben onder meer AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, NTR, EO, NOS en VPRO afgevaardigd. Ten slotte vermelden we dat TV-Vlaanderen, de aanbieder van satelliettelevisie, sinds enige tijd ook streaming en on demand aanbiedt via apps. Sinds kort kunt u hiermee programma’s van de VRT en SBS Belgium bekijken, en op termijn ook wellicht andere.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier