JPMorgan akkoord met eerste schikking van 5,1 miljard dollar

© Reuters

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft een akkoord bereikt over het eerste gedeelte van de enorme boete die ze moet betalen voor haar rol in de crisis van 2008.

De bank zal volgens die schikking 5,1 miljard dollar (3,7 miljard euro) betalen aan de hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac.

JPMorgan heeft volgens de Amerikaanse toezichthouder FHFA gesjoemeld met de handel in samengebundelde hypotheken. De bank zou voor de financiële crisis hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac voor 33,8 miljard dollar aan rommelhypotheken aangesmeerd hebben. Daarbij werd er bewust valse informatie verstrekt over de kwaliteit van die hypotheken.

Om het juridisch geschil over de fraude te regelen, heeft de bank er nu mee ingestemd een bedrag van 4 miljard dollar te betalen aan Freddie Mac en Fannie Mae. Daarnaast wordt nog 1,1 miljard dollar uitgegeven om een einde te maken aan een geschil over de aankoop van de hypotheken.

De schikking vormt het eerste deel van een megaboete die JPMorgan Chase moet ophoesten. In totaal zal de bank zowat 13 miljard dollar betalen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content