Jette vraagt als eerste Brusselse gemeente invoering statiegeldsysteem

© Belga Image

Op de gemeenteraad van Jette is woensdagavond op initiatief van de partijen Groen en Ecolo een motie unaniem goedgekeurd die aan het Brussels, Vlaams en Waals Gewest vraagt om in heel België een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en plastic flesjes. Daarmee is Jette de eerste Brusselse gemeente die de invoering van het statiegeldsysteem nadrukkelijk vraagt.

De motie werd gesteund door alle politieke fracties, meerderheid en oppositie. Daarmee wil Jette een duidelijk signaal geven dat het komaf wil maken met de rondslingerende blikjes en plastic flesjes. Die maken nog altijd 40 procent uit van de sluikstort. ‘Het kost handenvol geld aan de overheid om het op te ruimen en veroorzaakt een enorme vervuiling van rivieren en zeeën. En het komt als microplastic opnieuw op ons bord terecht’, stelt Groen-gemeenteraadslid Annemie Maes.

Het huidige inzamelsysteem via de PMD-zakken werkt onvoldoende, zeggen Groen en Ecolo. De partijen hopen dat de bevoegde ministers snel werk maken van de invoering van een statiegeldsysteem.

Jette is hiermee de eerste Brusselse gemeente die een oproep doet voor een statiegeldsysteem. In maart berichtte Statiegeldalliantie, een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, dat al 88 gemeenten zich bij hen hebben aangesloten. In totaal hebben al meer dan 630 Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij Statiegeldalliantie.

Partner Content