James Turk: ‘Goud moet in ere hersteld worden’

© istock

De centrale banken maken er een potje van door almaar meer geld bij te drukken. En daarom moet goud opnieuw een rol krijgen in het monetaire systeem. James Turk, oprichter van GoldMoney.com, gelooft er heilig in.

De Belgische Vereniging van Financiële Analisten (BVFA) kon voor haar ledenconferentie een grote naam uit de wereld van de edelmetalen strikken. De Brit James Turk is oprichter van GoldMoney.com, een onlineplatform voor fysieke edelmetalen en auteur van bestsellers als The Coming Collapse of the Dollar en The Money Bubble. Turk is ervan overtuigd dat er voor goud nog altijd een belangrijke rol is weggelegd in het financiële systeem, allesbehalve een gangbare opinie.

Waarom moeten investeerders fysiek goud kopen?

James Turk: “Centrale banken creëren geld uit het niets om de economie weer aan de praat te krijgen. Dat is niet nieuw, maar de jongste jaren gaat het van kwaad naar erger. Het balanstotaal van de Amerikaanse Federal Reserve is sinds 2008 ruim vervijfvoudigd. Op termijn heeft dat rampzalige gevolgen voor de koopkracht. In financiële activa zien we al volop inflatie. Het verse geld van de centrale banken vloeit nauwelijks naar de reële economie, maar wordt speculatief ingezet op de financiële markten. Kijk naar de evolutie van de beursindexen de voorbije jaren. De reële rente is negatief, wat gezien de grote hoeveelheden vers gedrukt geld absurd is.

“En kijk dan naar goud. De totale hoeveelheid bovengronds goud bedraagt 170.000 ton. Daar komt jaarlijks 2500 ton bij uit nieuwe mijnproductie. Je hebt dus een natuurlijke inflatie van ongeveer 1,5 procent. Dat is een fundamenteel veel gezondere situatie.”

Beschermt goud dan wel tegen koopkrachterosie?

James Turk: “Op langere termijn wel. Een goede maatstaf is de prijs van ruwe olie. De voorbije vier decennia is de waarde van alle valuta sterk gedaald tegenover de olieprijs. De ene munt deed het al wat slechter dan de andere, maar ze daalden allemaal. Uitgedrukt in goud blijft de prijs van olie daarentegen relatief stabiel. Met een ounce goud koop je nog altijd evenveel olie als vijftien jaar geleden.

“Ook tegenover aandelen is goud tegenwoordig erg goedkoop. Ik schat de faire waarde van goud, waarbij de activa van de centrale banken worden afgezet tegenover het aandeel van goud in de valutareserves, momenteel op zo’n 10.000 dollar. Die waarde loopt bovendien op zo lang de centrale banken in een sneller tempo geld bijdrukken dan de goudprijs stijgt.”

Waarom is goud goedkoper dan die faire waarde?

James Turk: “Omdat de centrale banken tussenbeide komen op de goudmarkt om de prijs laag te houden. Men wil niet dat goud te veel in de kijker loopt als alternatief voor hun valuta. Dat gebeurde ook al in de jaren zestig. De Amerikaanse dollar was toen nog inwisselbaar tegen goud. Toen de dollar onder druk kwam door de hoge oorlogsuitgaven in Vietnam dreigde er meer en meer goud uit de kluizen van de centrale banken weg te vloeien. Andere centrale banken moesten bijspringen in een poging om de goudprijs laag te houden. Vergeefse moeite, want enkele jaren later werd de converteerbaarheid van dollars in goud afgeschaft.”

“De geldbubbel die de centrale banken creëren, zorgt voor scheeftrekkingen op de financiële markten. Ooit moet die barsten, net zoals alle speculatieve zeepbellen ooit zijn gebarsten.”

Lees het volledige interview met James Turk in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content