Investeren in LEGO, hoe begin je eraan? ‘De kleinere sets bevatten vaak de topstukken’

© Stefano Guidi/Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Als u in LEGO investeert, kunt u daarmee een rendement van 8,8 procent per jaar halen. Dat blijkt uit het boek Investeren in stijl van Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de Universiteit van Auckland. “Er is een correlatie tussen het succes van filmfranchises en het rendement van de bijbehorende LEGO-sets”, luidt zijn advies. Verdickt somt de belangrijkste zaken op die beginnende investeerders moeten weten.

Mensen combineren steeds vaker hun interesse of hobby met hun investeringsstrategie. Wie de juiste luxeproducten koopt, kan zijn investering jaarlijks in waarde zien toenemen. “Net als bijvoorbeeld investeren in goud, is het een vorm van risicospreiding”, aldus Gertjan Verdickt.

Hoelang wordt LEGO al als investering beschouwd en wat is het potentieel voor de toekomst?

GERTJAN VERDICKT. “LEGO produceert zijn populaire plastic bouwstenen al sinds 1947, maar LEGO werd pas echt als een vorm van investeren beschouwd met de opkomst van het internet, en meebepaald van de Amerikaanse veilingsite eBay. Sindsdien nemen de sets in waarde toe, wat wordt gestuurd door de productieaantallen en de beschikbaarheid. Alles wijst erop dat de investering ook potentieel heeft voor de toekomst, want LEGO claimt elk jaar zijn plaats in de toptienlijstjes van de meest verkochte speelgoeditems van retailers. Het slaat een brug over de generaties heen en er zijn succesvolle themaparken die de uitstraling van het merk nog versterken.”

Hoe toegankelijk is investeren in LEGO?

VERDICKT. “Het is een van de meest toegankelijke alternatieve investeringen. Dat heeft veel te maken met de populaire website Brickeconomy.com. Die heeft alle informatie die investeerders in LEGO-sets nodig hebben. De website maakt analyses over de verwachte prijsfluctuaties van verschillende sets op basis van verkoopgegevens van eBay en de productieaantallen. Zo leer je welke sets in waarde stijgen en welke thema’s van LEGO-sets het beste scoren.

“Wat LEGO ook ontzettend interessant maakt, is de grote toegankelijkheid, want je hoeft geen enorme bedragen te spenderen om een mooi rendement te halen. Er zijn genoeg sets die minder dan 30 euro kosten en in drie jaar tijd zes à zeven keer in waarde toenemen. Het Hancock Center in Chicago is een voorbeeld, want die set is in zeven jaar tijd met 12 procent per blokje in waarde gestegen. Maar natuurlijk moet je realistisch zijn: met één set van 30 euro verdien je niet veel, ondanks het mooie rendement.”

Wat is het verwachte rendement?

VERDICKT. “Gemiddeld 8,8 procent per jaar. Daarmee doet LEGO beter dan de aandelenmarkten en veel andere alternatieve investeringen. Maar weet ook dat LEGO-sets heel verschillend kunnen presteren. De set die je zelf het leukste vindt, is niet noodzakelijk de interessantste investering. Bij LEGO is er een fijne lijn tussen consumeren en investeren. Als je de doos opent en de bouwstenen in elkaar zet, daalt de waarde licht, maar je investering verdwijnt niet. Een fout die mensen soms maken, is de dozen op elkaar stapelen, maar zo krijg je ook onvermijdelijk beschadigingen.”

Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de Universiteit van Auckland. © Gertjan Verdickt

Geef eens een tip voor wie wil starten met investeren in LEGO.

VERDICKT. “LEGO werkt met franchises: van Lord of the Rings over Batman en Minecraft. Er is ook een duidelijke correlatie tussen het succes van zo’n franchise en het rendement van de LEGO-sets in de loop der jaren. Sterke presteerders zijn de sets van Harry Potter en Star Wars, maar bij die laatste zijn het vooral de sets van de oudere films die heel gewild zijn. De nieuwe films zijn veel minder goed onthaald, en dat vertaalt zich in een zwakke vraag. En nog een tweede tip: kijk naar het brede internationale aanbod op eBay en niet alleen naar wat je lokaal, in België, kunt vinden.”

Kunt u een voorbeeld geven van een topset?

VERDICKT. “Je zal misschien spontaan denken aan de grote indrukwekkende sets, maar in feite zijn de kleine poppetjes, de zogenoemde minifigs, de topstukken van LEGO. Van de Mr. Gold-minifigs zijn er in 2013 slechts 5.000 gemaakt en ze kostten toen 3 dollar. Ze zijn nu 10.000 dollar per stuk waard, als ze in de originele verpakking zitten. Van het figuurtje van de Amazing Spider-Man 2, ook uit 2013, zijn er slechts 350 gemaakt. Die zijn elk 15.000 dollar waard.”

Investeren in stijl is een boek door Jürgen Hanssens en Gertjan Verdickt van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Het is voor 24,99 euro te koop in de boekhandel.

Lees ook:

Partner Content