Inflatie op hoogste peil in drie jaar: personenwagens en drank duurder

© istock

De inflatie klokt in januari af op 1,74 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste peil sinds december 2012, blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

De inflatie bedraagt nu 1,74 procent, tegenover 1,50 procent in december en 1,52 procent in november. De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt in januari tot 1,80 procent tegenover 1, 82 procent in december en 1,99 procent in november.

In januari klimt de inflatie tot het hoogste peil sinds december 2012, toen de inflatie 2,23 procent bedroeg.

De inflatie – energieproducten niet meegerekend – stijgt in januari tot 1,99 procent tegenover 1,88 procent vorige maand en 2,00 procent in november.

De kerninflatie, energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen buiten beschouwing gelaten, bedraagt 1,99 prodent in januari, tegenover 1,79 procent in december en 1,83 procent in november.

Personenwagens en drank duurder

De voorbije maand werden onder meer nieuwe personenwagens duurder. Zij kostten gemiddeld 0,9 procent meer dan in december vorig jaar, “grotendeels omwille van aanpassingen aan de BIV – dat is de belasting op de inverkeerstelling – in Vlaanderen”, aldus de FOD Economie. De BIV (en ook de jaarlijkse verkeersbelasting) werd op 1 januari hervormd om de Vlaming in de richting van milieuvriendelijkere wagens sturen.

In januari moest je ook meer betalen voor alcoholische en niet-alcoholische dranken (respectievelijk +3,9 en +2,5 procent), kleding (+1,3 procent), elektriciteit (+0,8 procent) en ziekteverzekeringen. De verplichte bijdrage voor de ziekteverzekering werd immers 2,5 procent duurder.

Brandstof goedkoper

In januari werd voor motorbrandstoffen (4,6 procent goedkoper dan de vorige maand), aardgas (-4 procent) en huisbrandolie (-3 procent) minder betaald. Vliegtuigtickets werden zelfs 7,1 procent goedkoper. Dat heeft te maken met de kerstvakantie in december, waardoor tickets toen duurder waren.

De korf van producten waarmee de inflatie wordt berekend, werd in januari naar jaarlijkse gewoonte aangepast, zo brengt de FOD Economie in herinnering. Onder meer de ledlamp, het containerparkbezoek, de boxspring en incontinentieluier werden in de indexkorf opgenomen, net als dagopvang voor bejaarden. Zaken als de eiken eetkamer, maaltijd op restaurant en toiletzeep verdwenen. Daarnaast is het gebruik van scannerdata van supermarkten sterk uitgebreid. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content