Inflatie klimt boven de 2 procent

© Reuters

De inflatie in België is in maart gestegen tot 2,24 procent. Dat is het hoogste peil sinds eind 2012, meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag.

De stijging van de consumentenprijzen ligt een stuk hoger dan in februari, toen de inflatie 1,39 procent op jaarbasis bedroeg.

Er werden in maart voornamelijk prijsstijgingen voor elektriciteit, fruit, telecompacks, motorbrandstoffen, buitenlandse reizen, restaurants en cafés, brood en granen en nieuwe wagens opgetekend.

Aardgas, huisbrandolie en alcoholische dranken hadden een verlagend effect op het indexcijfer, aldus de FOD Economie. Elektriciteit werd ten opzichte van februari 10,1 procent duurder. Dat is volgens de FOD grotendeels het gevolg “van de verhoogde energieheffing die in Vlaanderen deze maand werd ingevoerd”.

Daarnaast werd fruit in maart gemiddeld 16,9 procent duurder, voornamelijk door de duurdere aardbeien in vergelijking met vorig seizoen. Telecompacks zijn dan weer gemiddeld 5,8 procent duurder dan in februari, door de hogere telefoontarieven.

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex, waarmee onder andere de huurprijzen berekend worden, stijgt van 1,63 procent naar 2,72 procent.

De gezondheidsindex stijgt in maart met 0,94 punt en bedraagt 103,47 punten, tegenover 102,53 punten in februari.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd in maart niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding vond plaats in november 2012. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content