Inflatie eurozone ver onder streefcijfer ECB

© belga

De inflatie in de eurozone is met 0,7 procent op het laagste peil in bijna vier jaar beland. Dat kan de Europese Centrale Bank aansporen om haar monetaire beleid bij te sturen.

Volgens een flashraming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat is het inflatiecijfer in de eurozone gedaald van 1,1 procent in september tot 0,7 procent in oktober. Dat is het laagste peil sinds februari 2010. Vooral de dalende energieprijzen liggen aan de basis van die terugval.

Ook de kerninflatie – energie, voedsel, tabak en alcohol niet meegerekend – daalde verder van 1,1 procent in september tot 0,8 procent in oktober.

Het algemene inflatiecijfer in de eurozone ligt nu met 0,7 procent ver onder het streefcijfer van (net onder de grens van) 2 procent waarop de Europese Centrale Bank (ECB) mikt. Mogelijk beslist de ECB, die volgende week bijeenkomt, als gevolg van de lage inflatie om de rente verder te verlagen in een poging om de economie aan te zwengelen. De belangrijkste rentevoet in de eurozone bedraagt nu 0,5 procent.

Eurostat kwam donderdag nog met tegenvallende werkloosheidscijfers op de proppen. Hoewel het werkloosheidspercentage in de eurozone in september met 12,2 procent gelijk bleef, kwamen er volgens de berekeningen van Eurostat in diezelfde maand 60.000 meer werklozen bij dan in augustus het geval was.

Vooral bij de jongeren (-25 jaar) blijft de werkloosheid problematisch. Liefst 24,1 procent van de jongeren uit de 17 landen van de eurozone moet het zonder baan zien te rooien.

Duitsland en Oostenrijk noteren de laagste werkloosheidscijfers, Spanje en Griekenland de hoogste. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content