Zomer bracht afkoeling op de vastgoedmarkt

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat houdt de vinger aan de pols van de vastgoedmarkt. De notarissen verzamelen elektronisch en dus bijna in real time de prijzen van de gesloten vastgoedtransacties. De notarissen stelden in juli en de eerste weken van augustus een duidelijke afkoeling op de vastgoedmarkt vast, na de vrij forse prijsstijgingen in het eerste en tweede trimester van dit jaar.

“De vastgoedmarkt is in de zomer niet oververhit geraakt na de sterke prijsstijgingen in de lente. Die prijsstijgingen deden de wenkbrauwen fronsen, maar gelukkig heeft de markt zichzelf gecorrigeerd de afgelopen maanden”, zegt Bart van Opstal.

Dit zijn de belangrijkste zomertendensen op de vastgoedmarkt zoals de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat kon vast stellen:

• Een daling van het aantal transacties in juli met ruim 8 procent ten opzichte van juli 2009. De seizoensinvloed van een klassiek dalende verkoop in juli is hier dus uit gefilterd. In vergelijking met juni 2010 kromp het transactievolume zelfs met bijna een vijfde. Augustus toont herstel en noteert dezelfde activiteit als in augustus 2009. “Er is dus een kortstondige terugval geweest van het aantal verkopen, wat waarschijnlijk te wijten is aan de sterke stijging van de prijzen in de lente. We zagen in de zomer dus een correctie, wat een oververhitting vermeed”, zegt van Opstal.

• Op de woningmarkt zetten de sterke prijsstijgingen van de lente zich niet door in juli en augustus. Nationaal stegen de woningprijzen slechts met 0,6 procent in de zomer. Er is dus sprake van een stabilisering, behalve in Brussel, waar de woningprijzen rake klappen kregen.

In Vlaanderen stegen de woningprijzen met 2 procent, dus iets meer dan het Belgische gemiddelde. In Antwerpen bleven de prijzen stabiel. Limburg en Vlaams Brabant kenden een lichte daling omdat daar de prijzen het meest gestegen waren in de lente. De grootste stijging viel te noteren in West-Vlaanderen, precies omdat deze provincie het minst genoot van de hausse in de lente.

De prijs van de appartementen daalde nationaal in juli en augustus. “Het gaat zelfs om dalingen van 5 procent. Dat is ook niet onlogisch gezien de sterke prijsstijging in de lente met 7 procent. Ook hier zien we dus een correctie op de markt, maar de prijzen zijn nog hoger dan in het begin van het jaar. Sinds begin van dit jaar is de prijs van woningen sneller gestegen dan de prijs van appartementen”, zegt van Opstal.

• In alle Vlaamse provincies zijn de prijzen van de appartementen gedaald tijdens de zomermaanden, behalve in Vlaams-Brabant (+1%). De grootste daling is in West-Vlaanderen, na de sterkste stijging in de lente.

• Vooral de villa’s vonden sneller een koper in de lente. Er zijn meer transacties in het duurdere segment. “Duurdere woningen bleven in vergelijking met gewone woningen langer staan na de crisis. Alsof de kandidaat-kopers nog even de kat uit de boom wilden kijken om te zien hoe de economie en beurs zich zouden herstellen, voor ze zware financiële engagementen wilden nemen. Dat vertrouwen in het dure segment is er maar gekomen van de lente van 2010, een half jaar later dan in het gewone segment. Die aarzeling is in de zomer verder weggewerkt”, zegt van Opstal.

Appartementen aan zee daalden in de zomer fors in prijs, gemiddeld met 9 procent. Maar dat komt vooral omdat er minder luxeappartementen in Knokke en Heist-aan-Zee werden verkocht, waardoor de gemiddelde prijzen van de gedane transacties natuurlijk dalen. Beide gemeenten hebben traditioneel een grote impact op de gemiddelde prijzen.

D.K.

Trends Magazine brengt op 2 september een volledig overzicht van immoprijzen, diepgravende analyses en overzichtelijke kaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content