Zo sponsor je best de verbouwingen van je kind

© istock

Je overweegt om een bankgift te doen van 50.000 euro aan je dochter voor haar verbouwingen. Kan je dan in het bewijsdocument bepalen dat zij dat geld alleen mag gebruiken voor de verbouwingen?

Je dochter heeft een huis met een tuin gekocht. Maar de oprit moet nog heraangelegd worden en een aantal ramen vervangen. Wellicht zullen de totale kosten 50.000 euro bedragen. Je dochter heeft nog maar pas zwaar geleend om het huis te kunnen kopen, dus 50.000 euro bij lenen is niet haalbaar. Daarom overweeg je om via een bankgift (overschrijving) 50.000 euro te schenken aan je dochter. Uiteraard is het heel belangrijk dat die 50.000 euro dan ook werkelijk gebruikt wordt om die geplande verbouwingen te realiseren. In de praktijk merken we dat in de aangetekende brieven of het bewijsdocument van de bankgift bijvoorbeeld wordt opgelegd dat het geld moet gebruikt worden voor het investeren in onroerend goed, of specifieker voor het verbouwen van een huis gelegen in De Haan in de Dorpsstraat 50. Maar kan dat?

In het bewijsdocument opnemen?

Een schenking is in principe onherroepelijk en daar kan je niet op terugkomen. Maar meer en meer wordt aangenomen dat een dergelijke last mogelijk is. Want door als ouder te bepalen dat het geld moet besteed worden aan verbouwingen, is het immers niet zo dat je terugkomt op die schenking. Eigenlijk leg je alleen op hoe het geld moet geïnvesteerd worden en dat mag.

Een dergelijke last is dus zeker nuttig, maar hou er wel rekening mee dat dit in de praktijk niet eenvoudig is om af te dwingen. Als je dochter in ons voorbeeld deze 50.000 euro niet (of maar voor een stuk) gebruikt voor de verbouwingen, dan zal je naar de rechtbank moeten stappen om dit af te dwingen, of om de schenking te laten ontbinden.

Factuurgift als alternatief

Je kan vooraf met je dochter bespreken welke facturen met betrekking tot de verbouwingen je zal betalen. Op het moment waarop uw dochter de facturen krijgt, betaal je deze gewoon in haar plaats. Zo ben je er dus wel 100% zeker van dat het geld besteed wordt aan de verbouwingen aan haar huis. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content