Woningprijzen zetten zachte landing in
De prijs van de kwaliteitswoningen kabbelde in 2013 rustig verder, maar volgens diverse vastgoedanalisten volgt dit jaar een prijscorrectie.
Lees meer in de Vastgoedgids Lente 2014 van Trends die donderdag 24 april in de winkel ligt, met onder andere alle prijzen per gemeente van gronden, huizen en appartementen en alle nieuwbouwprijzen.
De prijs van kwaliteitswoningen en -appartementen (Q75) is in 2013 met respectievelijk 2 en 3 procent sneller gestegen dan de inflatie (1,1%). Dat blijkt uit de cijfers van de algemene directie statistiek en economische informatie van de federale overheidsdienst Economie, die deze week in de Trends Vastgoedgids worden gepubliceerd.
“De federale overheidsdienst Economie signaleert in het vierde kwartaal een reële daling in een aantal segmenten”, zegt Johan Van Gompel, senior economist van KBC. “Dat is volgens mij de inzet van de prijscorrectie, die we al aankondigden.”
“De stijging in 2013 ligt in de lijn van de verwachtingen”, zegt ook Julien Manceaux, senior economist van ING België. “We bereiken weer een evenwicht als gevolg van de dalende werkloosheid en het lichte herstel van de economie. Zeker in de tweede helft van 2013 is er een toenemende vraag naar woningen. Ik verwacht ook dat de externe beleggers niet meer in vastgoed zullen vluchten, wat de prijs van de appartementen kan drukken. Dat is goed nieuws voor de kandidaat-kopers.”
De positieve tendens in 2013 spreekt doemdenkers tegen. The Economist en de OESO, menen dat de Belgische vastgoedprijzen 60 procent te hoog liggen. “Hun berekeningen jagen de eigenaars van woningen de daver op hun lijf”, poneert professor Erik Buyst (KU Leuven). “Maar die zijn veel te grof. Je moet rekening houden met heel veel elementen om de woningmarkt in te schatten.”
Daarom hanteert Van Gompel de regressie-analyse, die verschillende gegevens die de woningprijzen beïnvloeden (zoals het huizenaanbod, de demografie, de rente) historisch in kaart brengt. Een afwijking van de gemiddelde waarde wijst op een onder- of overwaardering. Volgens dat model berekent Van Gompel een overwaardering van 6 procent.
Hij wijst er wel op dat de lichte economische opleving de rente kan doen stijgen. “Dat zal niet plots gebeuren”, klinkt het. “Maar tegen eind 2014 verwacht ik een prijsdaling van 3 procent. Zeker als het fiscale voordeel bij de aankoop van een woning na de zesde staatshervorming afneemt, verwacht ik dalende prijzen.”
Aan de hand van de nieuwe gegevens voorspelt Manceaux voor 2014 een gemiddelde stijging van de prijs van de appartementen met 1,2 procent. In Vlaanderen is dat minder (0,7%). De prijs van de huizen zal naar zijn verwachting slechts stijgen met 0,8 procent. “2014-2017 wordt een gevaarlijke periode”, klinkt het. “Ik verwacht de volgende jaren een reële prijsdaling doordat de prijsstijgingen lager uitvallen dan de inflatie. Een nominale prijsdaling van 10 tot 15 procent is niet uitgesloten.”
Buyst is minder negatief. “Jawel, de vastgoedmarkt is wat overgewaardeerd, maar dat hoeft niet tot drama’s te leiden. Er komt een zachte landing van de vastgoedprijzen op gang. Dat is goed nieuws.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier