Woningmarkt schakelt versnelling hoger in 2025 onder stabiele rente

© GETTY
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De stabiliserende rente zal in 2025 de activiteit en de prijzen op de woningmarkt rugwind geven, voorspelt ING.    

ING pronostikeert dat de mediaanprijs van Belgische woningen in 2024 finaal slechts met 0,5 procent zal toenemen. Een belangrijke verklaring voor die ‘zeer lage groei’ is volgens de ING-economen de aarzelende houding bij kandidaat-kopers. Dat vertaalde zich in de eerste zes maanden van 2024 in een forse daling van het aantal woningverkopen.

Maar nu de hypotheekrente stabiliseert, groeit volgens ING het besef dat de rente niet zal terugkeren naar het niveau van voor 2022. Het verwacht dan ook dat meer kandidaat-kopers hun afwachtende houding zullen opgeven. Dat zal in 2025 leiden tot meer vraag.

ING ziet nog enkele prijsondersteunende factoren: de loonindexering, de verlaging van de registratierechten, het tekort aan beschikbare woningen en veranderingen in de wetgeving.  

Voor 2025 voorspelt ING een prijstoename van 3 procent. In 2026 zou dat kunnen oplopen tot 3,8 procent. Overigens liggen die prijstoenames nog een flink stuk onder de stijgingen in de (post-)coronaperiode (+4,9% in 2020, +7,2% in 2021,+6,7% in 2022). “De rentevoet blijft een erg bepalende prijsfactor”, verklaart Alissa Lefebre, econoom bij ING. “Tot 2022 waren we lage en dalende rentevoeten gewoon. Vandaag ligt het rentepeil nog een stuk hoger dan in die periode tot 2022. Eigenlijk verwachten we dat de prijsevolutie weer langzaam evolueert naar het gemiddelde niveau van ongeveer 3,5 procent.”

De versoepeling van de renovatieverplichting in Vlaanderen vanaf 1 januari 2025 zal volgens ING  leiden tot een prijsstijging voor energieverslindende woningen. “Meer mensen zullen die woningen kunnen kopen, omdat ze minder rekening hoeven te houden met zware renovaties”, zegt Alissa Lefebre.

Ouderen pessimistischer over onbetaalbaarheid wonen

Uit een enquête van ING blijkt dat meer dan de helft van de Belgen meent dat huisvesting nu al onbetaalbaar is. Een meerderheid verwacht ook dat de betaalbaarheid van energiezuinige woningen alleen nog maar zal verslechteren, als gevolg van de strengere milieuwetgeving.

Bovendien denkt 63 procent van de respondenten dat woningen onbetaalbaar zullen worden voor jonge kopers. Opvallend: vooral de oudere generaties zijn daarvan overtuigd; de jongeren zelf zijn minder pessimistisch. “Het is moeilijk de exacte reden te bepalen, maar uit onze enquête van januari 2024 blijkt dat jongeren minder moeite hebben met het kopen van woningen met een slechte EPC-waarde”, verklaart Alissa Lefebre. “Ze zien daarin een kans om eigenaar te worden.”

Driekwart investeert in energiezuinigheid

ING peilde ook naar de renovatie-inspanningen en -intenties van de Belgen. De afgelopen drie jaar heeft 74 procent van de ondervraagde woningeigenaars ten minste één maatregel genomen om hun woonst energiezuiniger te maken. De belangrijkste redenen om te renoveren zijn: besparen op de energierekening (65%), het wooncomfort verbeteren (16%) en de waarde van de woning te verhogen (10%). Milieu- en duurzaamheidsovertuigingen komen niet in de top drie voor. In Duitsland en Nederland zijn milieu- en duurzaamheidsovertuigingen wél belangrijker dan het verhogen van de waarde van de woning.

Belgen investeren vooral in thermische isolatie (38%), energiezuinige toestellen (35%), zonnepanelen (30%) en een nieuw verwarmingssysteem (20%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content