Wat is het nut van een schattingsverslag?
Als je een woning koopt of verkoopt, dan geeft een onafhankelijk schattingsverslag je een goed zicht op de werkelijke waarde van dat pand. Via een online tool krijg je zelfs een bijkomende indicatie.
Een goede waardebepaling is cruciaal voor de vlotte koop of verkoop van een woning. Daarom valt het zeker te overwegen om hiervoor een onafhankelijke schatter in te schakelen. Het prijskaartje van zijn verslag is afhankelijk van de gewenste gedetailleerdheid, maar officiële tarieven zijn er niet.
Voor een uitgebreid schattingsverslag mag je doorgaans rekenen op een kost van 0,15 procent van de geschatte waarde. Voor een woning van bijvoorbeeld 300.000 euro betaal je dus 450 euro inclusief btw. Geef toe: zo’n kost is eigenlijk verwaarloosbaar ten opzichte van de uiteindelijke verkoopprijs.
Variërende ramingen
Uit onderzoeken uit het verleden bleek echter dat schattingen soms sterk kunnen verschillen. De ramingen voor eenzelfde woning variëren in de praktijk soms met 30 procent of 100.000 euro. Volgens het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars dient een schattingsverslag dan ook veeleer als een ‘indicatie van de waarde’.
Schatters houden overigens niet altijd rekening met persoonlijke elementen die meespelen: tijdsdruk, de emotionele relatie met het huis of de streek, de kinderen en familie, het opgebouwde sociale leven, geldnood, enzovoort. Deze aspecten kunnen de echte vraagprijs van de woning gevoelig laten afwijken van de geschatte waarde.
Tweede opinie
Een tweede opinie kan sowieso nooit kwaad. Daarvoor bestaan zelfs handige online tools die je snel een bijkomende schatting kunnen geven. Voorbeelden zijn ImmoPrice.be en i-Checker.
Ze geven je een indicatie op basis van een heleboel criteria die je dient in te vullen op hun website.
Bij ImmoPrice.be betaal je 24,95 euro voor een uitgebreid verslag. i-Checker rekent 4,95 euro, 9,95 euro of 14,95 euro aan, afhankelijk van de gewenste gedetailleerdheid van het rapport. Op beide websites kan je vooraf een voorbeeld inkijken. (RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier