Wanneer zijn er minder registratierechten te betalen

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Op bouwgronden en oudere woningen dienen registratierechten betaald te worden. Afhankelijk van je situatie betaal je meer of minder.

Op zowat alles wat je als consument koopt, betaal je 21 procent btw. Wanneer je echter een bouwgrond of een oudere woning via een onderhandse verkoop koopt, dan wordt de aankoop in principe belast met registratierechten in plaats van btw.

Met een ‘oudere’ woning wordt bedoeld: geen nieuwbouw. De woning dient drie jaar bewoond te worden om als ‘oud’ te worden bestempeld. Een voorbeeld: werd het huis in 2012 in gebruik genomen, dan wordt het vanaf 1 januari 2015 niet meer beschouwd als nieuw.

Hoeveel betaal je?

De registratierechten zijn lager dan het btw-percentage van 21 procent. Het bedrag ervan is afhankelijk van het gewest waarin de woning of de grond gelegen is: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië bedragen de registratierechten vandaag 12,5 procent van de aankoopprijs, terwijl je in Vlaanderen 10 procent betaalt.

Wanneer geniet je van een gunstregime?

Als je een ‘bescheiden’ woning koopt, dan maak je aanspraak op verminderde registratierechten. Dit is het geval wanneer het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van je onroerende goed(eren) maximaal 745 euro bedraagt. In dat geval wordt gesproken van ‘klein beschrijf’. Opgelet, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat dit gunstregime niet.

Meer kinderen, meer korting

Heb je meer dan twee kinderen, dan mag de grens van 745 euro opgetrokken worden in het kader van het klein beschrijf. Heb je drie of vier kinderen, dan wordt klein beschrijf mogelijk tot maximaal 845 euro (niet-geïndexeerd). Bij vijf of zes kinderen ten laste wordt dit 945 euro, en heb je zeven kinderen of meer dan ligt de maximumgrens op 1045 euro.

Hoeveel korting geniet je dan?

In Vlaanderen betaal je bij een klein beschrijf slechts 5 procent registratierechten in plaats van 10 procent. In Wallonië word je in dat geval in principe belast aan 6 procent in plaats van 12,5 procent. Goed om weten is dat ook op bouwgronden verlaagde registratierechten van toepassing kunnen zijn. Meer bepaald als je van plan bent om er een bescheiden woning op te zetten.

Vrijstelling op een stukje

In Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb je in de meeste gevallen ook recht op een zogenaamd ‘abattement’. Dit is een vrijstelling op een bepaald gedeelte van de aankoopprijs (dat verschilt naargelang de situatie). In Wallonië geldt helaas geen dergelijke regeling. In het Vlaams Gewest kan je bovendien in bepaalde gevallen al betaalde registratierechten bij een vorige aankoop ‘meenemen’ naar een nieuwe aankoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content