Vrije Tribune
Waarschuwing voor wie buitenverblijf in Spanje wil kopen: ‘Beenhouwer-vastgoedmakelaar is terug van weggeweest’
Het aantal vastgoedmakelaars dat in Spanje zonder verzekering of kennis van zaken handelt, is weer fors toegenomen, waarschuwt Marleen De Vijt van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.
Meer dan 3.000 Belgen zullen dit jaar een Spaans buitenverblijf gekocht hebben, maar zij die nog moeten kopen zijn gewaarschuwd: het aantal vastgoedmakelaars dat in Spanje vanaf de keukentafel opereert – dus zonder verzekering of kennis van zaken – is weer fors toegenomen. En als geen ander kennen ze de voorliefde van de Belg voor Spaans vastgoed.
Sinds 2000 kan in Spanje iedereen vastgoedmakelaar worden, en is dus geen erkenning of opleiding nodig. Daardoor vind je in Spanje ook op quasi elke hoek van de straat een makelaar. In 2008 woedde de crisis hard en hadden die amateuristische makelaars nog maar weinig klanten. Eenvoudigweg omdat de Spanjaarden zelf de centen niet meer hadden om vastgoed te kopen en de buitenlanders die wél nog vastgoed kochten moest je in hun eigen thuisland gaan warm maken. Vaak nog in hun eigen taal. Zoiets vraagt veel energie, en dus haakten heel wat van die makelaars af. Maar intussen doet de verkoop van vastgoed het weer erg goed in Spanje, en dus duiken ook de ‘beenhouwer-makelaars’ weer op. En ja, dat mag je letterlijk nemen. We zien in Spanje effectief meer en meer zelfstandigen opduiken die in feite slager of bakker zijn, maar hun etalage ook gebruiken om een aantal woningen te verkopen. Zelfs sommige boetieks hebben er naast jurken en rokjes ook een handvol panden in de etalages hangen.
Beenhouwer-vastgoedmakelaar is terug van weggeweest
Ook in België
Niet onbelangrijk: stilaan duiken die beenhouwer-makelaars ook in ons land op, bijvoorbeeld op beurzen voor tweede verblijven. Als buitenlandse makelaars vroeger naar een vastgoedbeurs in België kwamen, moesten ze daar op z’n minst toestemming voor krijgen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Vandaag is dat niet meer nodig, waardoor de controle nog kleiner is geworden. Wie dus met een Spaanse makelaar in zee wil gaan, kan dat uiteraard doen maar checkt best even of hij ook over een beroepsverzekering beschikt. En een goede tip is altijd ook om ter plekke, in Spanje, het kantoor van die makelaar te bezoeken. Dan ga je al vlug zien welk vlees je in de kuip hebt.
Een tweede verblijf kopen mag geen tussendoortje zijn. Word dus ook niet zomaar verliefd op een plaatje op het internet. Die droomwoning is al veel minder een droom als de autosnelweg er vlak naast ligt of als een aanpalend waterzuiveringsstation de lucht verpest. Ga dus echt ter plekke kijken. Bezoek fysiek de woning of het appartement dat je voor ogen hebt. Wees gerust, vakantiewoningen om te kopen zijn er genoeg in Spanje. Het is belangrijker dat je de tijd neemt om de streek goed te leren kennen. En dat je niet alleen weet wat je koopt, maar ook van wie je koopt. Want vakantiewoning in het buitenland kopen is vaak toch nog iets anders dan een woning in eigen land kopen.
Marleen De Vijt, CEO Azull
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier