Vlaams parlement keurt aanpassing Grond- en Pandendecreet goed

© belga

Het Vlaams parlement heeft woensdag het voorstel van decreet goedgekeurd dat het Grond- en Pandendecreet bijstuurt. Het voorstel is onder meer bedoeld om de onduidelijkheid rond het principe van ‘wonen in eigen streek’ weg te werken.

Het principe ‘wonen in eigen streek’ voorziet dat in een aantal
gemeenten de kandidaat-kopers van een grond of woning een band moeten kunnen aantonen met de betrokken gemeente. Die regel geldt in 69 Vlaamse gemeenten, onder meer in de rand rond Brussel, aan de kust en in de regio rond Antwerpen. Bedoeling van de maatregel was om mensen uit de eigen gemeente extra kansen te geven een huis te kopen.

De toenmalige initiatiefnemers van het decreet wilden die bepaling
enkel laten gelden voor nieuwe woonuitbreidingsgebieden, maar dat werd onvoldoende gespecificeerd. Hierdoor kregen ook mensen uit eerder aangesneden woonuitbreidingsgebieden de afgelopen maanden plots te horen dat hun verkoop niet kon doorgaan omdat hun koper een onvoldoende band kon aantonen met de gemeente. Met opschortingen van verkoopsovereenkomsten, schadevergoedingen en rechtszaken tot gevolg.

Om alle onduidelijkheid weg te werken, timmerden de Vlaamse
meerderheidspartijen aan een reparatiedecreet. Dat decreet voorziet dat de regel van ‘wonen in eigen streek’ enkel van toepassing is op “woonuitbreidingsgebieden die nog ontwikkeld moeten worden”. Concreet is afgesproken dat woonuitbreidingsgebieden waarvan de stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvergunning dateren van voor 22 september 2009 niet meer in aanmerking komen. Ook woningen die dateren van voor die datum vallen niet onder de regeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content