Villaprijzen stijgen in crisistijd

© ThinkStock

De villamarkt krabbelt recht. Een opvallende evolutie want de villamarkt kampt met structurele moeilijkheden.

De villamarkt krabbelt recht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de federale overheidsdienst Economie gepubliceerd in de Trends Vastgoedgids. Een opvallende evolutie want de villamarkt kampt met structurele moeilijkheden.

Al jaren is het villavastgoed het kneusje van de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Villa’s staan vaak lang te koop en halen in vele gevallen niet de prijs die de trotse ex-eigenaars ervan verwacht hadden.

De malaise in het segment van het duurdere vastgoed was ook duidelijk af te lezen in de prijsstatistieken van de federale overheidsdienst Economie. Op tien jaar tijd dikte referentieprijs van villa’s in Vlaanderen met amper 28 procent aan.

Ter vergelijking: gewone woningen en appartementen werden in dezelfde periode meer dan 100 procent duurder, de waarde van bouwgrond steeg zelfs met 164 procent. Vooral 2009 was met een correctie van 4 procent een pijnlijk jaar voor villa-eigenaars.

De nieuwste cijfers tonen echter een opvallend herstel. In de eerste zes maanden van dit jaar klom de referentieprijs van villa’s 3 procent hoger tot 390.000 euro. Op jaarbasis bedraagt de stijging 6 procent.

Iedereen wil alleenstaande woning

Dat herstel verbaast omdat de villamarkt met enkele structurele problemen kampt. Zo is er veel aanbod omdat de gegoede babyboomgeneratie de villawijken ruilt voor een appartement in de dorpskern of de stad.

Een belangrijk deel van de villa’s beantwoordt ook niet meer aan verwachtingen van de jongere, kopende generaties. Ze bouwen liever hun eigen droompand, veelal op een iets kleiner perceel. De belabberde energiescores van de verouderde villa’s helpen ook al niet.

Daar staat tegenover dat in Vlaanderen en Brussel de beste villalocaties min of meer zijn ingenomen. Goed gelegen villa’s halen nog wel hun prijs, als was het maar voor de grondwaarde.

Maar dat verklaart de plotse prijsstijging nog niet.

Misschien ligt het antwoord precies in de trage prijsevolutie van het villavastgoed in de jongste jaren. Want de prijskloof met de ‘gewone woningen’ is daardoor in sommige regio’s wel erg klein geworden.

“Dat is voor een deel een verklaring”, reageert Luc Rosseel, vastgoedmakelaar met onder meer een kantoor in villagemeente Sint-Martens-Latem. “Het is effectief zo dat de vastgoedmarkt een soort piramide is waar je met een iets hoger budget veel meer krijgt voor je geld. Maar de meeste mensen kopen toch op basis van hun maandelijkse afbetalingscapaciteit en hebben dus niet de mogelijkheid om een stapje hoger te zetten.”

Volgens Luc Rosseel presteert de villamarkt zeker niet zwak. “Het duurdere vastgoed gaat goed en het goedkopere ook. Het moeilijkste segment zijn de woningen die net boven de middenklasse zitten.”

Marc Robberechts van Sorenco, dat in de niche villamakelaardij gespecialiseerd is, ontwaart een herstel: “In het segment tot 750.000 euro is er weer een levendige markt. Goedkopere villa’s gaan als zoete broodjes van de hand. Iedereen in Vlaanderen wenst immers een alleenstaande woning. Het is trouwens de vraag wat je een villa noemt. In Knokke is er bijvoorbeeld nogal wat vraag naar halfopen huizen in de cottagestijl die ook onder die naam van de hand gaan.”

Volgens Robberechts heeft het topsegment echter een structureel probleem. “Vlamingen hebben gewoon geen geld meer voor zulke dure woningen. Boven het miljoen euro is de markt dood. Kijk gewoon eens rond in Schilde en Brasschaat, onze markt, en je ziet overal dat soort panden te koop staan.”

In Sint-Martens-Latem ervaart Luc Rosseel geen malaise in het topsegment. “Als we in Sint-Martens-Latem een pand in portefeuille krijgen van een miljoen euro dat zijn geld effectief waard is, dan is dat morgen verkocht. We hebben daar een wachtlijst van kandidaat-kopers voor. Maar wat is het topsegment? Je kunt daar moeilijk op Vlaams niveau een prijs op plakken. In het Waasland is een miljoen euro wel een problematisch bedrag. En dat geldt ook voor de Vlaamse Ardennen.”

Marc Robberechts wijst er nog op dat verkopen aan een promotor, die het zou willen verkavelen, niet altijd mogelijk is: “De basisakte, decennia geleden opgesteld, vereist dikwijls dat de villa een eengezinswoning blijft. Waar dat niet het geval is, zoals in de rand van Schilde, verkopen die promotoren met veel succes villa-appartementen.”

Het is dus geen toeval dat in 2011 de duurste appartementen in Vlaanderen worden verkocht in Schilde, meer bepaald aan de prijs van 520.000 euro. (HB/LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content