Vier op de vijf bouwbedrijven weer aan het werk
Vier op de vijf bouwbedrijven zijn zo goed als helemaal opnieuw aan het werk, al rijzen er problemen rond regels van social distancing, transport en de angst voor besmettingen bij hun werknemers. Dat blijkt uit een enquête die de Confederatie Bouw sinds begin deze week afnam.
Uit de enquête, waaraan 468 bouwbedrijven deelnamen, blijkt ook dat de bouwsector er ‘een bijzonder slechte aprilmaand’ heeft opzitten. De sector kon amper 42 procent van de normale activiteit realiseren vergeleken met een normale aprilmaand. Op het dieptepunt van de lockdown bleek dat twee derde van alle bouwbedrijven zo goed als volledig of zelfs helemaal dicht ging.
Momenteel is 81 procent van de bouwbedrijven grotendeels of helemaal weer aan de slag. ‘De bouwsector is sterk ontwaakt na de heropstart op 4 mei’, zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. ‘Niet dat alle bouwbedrijven de deuren dicht hielden tijdens de lockdown, want als niet-essentiële sector mocht de bouw aan de slag blijven’, klinkt het.
Dat bouwbedrijven opnieuw voluit gaan, is te danken aan het feit dat het opnieuw mogelijk is binnen een nieuw reglementair kader. ‘Voorts heeft het te maken met de barslechte maand april die de sector achter de rug heeft. Bouwbedrijven konden vorige maand slechts 42 procent activiteit realiseren van een gewone maand april. Op dat vlak moet onze sector een serieuze inhaaloperatie ondergaan’, aldus de Mûelenaere.
Toch blijven een aantal knelpunten aanslepen. Voor 61 pct van de aannemers blijven de regels van sociale afstand de belangrijkste belemmering bij het hervatten en voortzetten van de werken. Voorts heeft 36 procent moeite met het transport van en naar de werf. ‘En dat is op zich ook een probleem van social distancing’, legt de gedelegeerd bestuurder uit.
Bovendien merkt 30 procent dat er onder hun werknemers nog steeds veel angst om besmetting heerst. Een kwart van de bouwbedrijven wijst naar een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij het bemoeilijken van de opstart, terwijl 24 pct een gebrek aan leveranciers aanhaalt als belangrijkste hinderpaal op dit moment.