Vervang je afbetaalde hypotheeklening door een levensverzekering

© istock

Als je hypothecaire lening volledig is terugbetaald, verlies je een belangrijke fiscale aftrek. Je kan dit voor een deel oplossen door een fiscaal aftrekbare levensverzekering in de plaats af te sluiten.

Een hypothecair woonkrediet voor de bouw, verbouwing of aankoop van een eigen en enige woning gaat gepaard met een belangrijk fiscaal voordeel. Gaat het om een lening afgesloten vóór 1 januari 2005, dan zijn de kapitaalaflossingen en de interesten voor een belangrijk deel fiscaal aftrekbaar. Voor leningen afgesloten na 1 januari 2005, geniet je van de fiscaal nog interessantere woonbonus. Deze woonbonus wordt vanaf 1 januari 2015 wel verminderd.

Lening valt weg

Als een hypothecair woonkrediet is terugbetaald, verlies je een fiscaal voordeel van meer dan 1000 euro per jaar. Er zijn immers geen kapitaalaflossingen en interesten meer om fiscaal af te trekken. Je kan dit voor een deel opvangen door een fiscale levensverzekering onder het zogenaamde langetermijnsparen af te sluiten.

Langetermijnsparen

Bij fiscaal langetermijnsparen stort je jaarlijks een maximale premie van 2280 euro – te indexeren – in het kader van een levensverzekeringspolis. Ook de partner met wie je getrouwd bent of wettelijk samenwoont kan dit doen. Van de (bruto)premie van maximaal 2280 euro komt 30 procent – plus uitgespaarde gemeentebelasting – effectief in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Dit betekent een belastingbesparing van 684 euro per jaar plus de uitgespaarde gemeentebelasting. Hou er wel rekening mee dat je een premietaks van 2 procent en gemiddeld 3 procent instapkosten betaalt op elke gestorte premie.

Eindbelasting

Wie de premie van een levensverzekering in het kader van het langetermijnsparen fiscaal aftrekt, moet rekening houden met een eenmalige belasting van 10 procent. Begin je met het langetermijnsparen vóór de leeftijd van 55 jaar, dan betaal je 10 procent op het bijeengespaarde kapitaal en dit op het ogenblik dat je 60 jaar wordt. Begin je na de leeftijd van 55 jaar, dan wordt de belasting van 10 procent ingehouden op de tiende verjaardag van het contract. Wie bijvoorbeeld begint op zijn 56ste, zal 10 procent belasting betalen op zijn 66ste.

Een tip: wie begint vóór zijn 55ste zal minder eindbelasting betalen omdat de belasting vlugger zal worden ingehouden. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content