Vastgoedwebsites schatten nu ook de waarde van uw woning
Onlinehulpmiddelen die de waarde van onroerend goed proberen te bepalen, bestaan al langer. Sinds kort zijn zulke internetmodules ook terug te vinden op de vastgoedwebsites Immoweb en Zimmo. Hoe betrouwbaar zijn ze?
Wanneer u een huis, een appartement of bouwgrond wilt kopen of verkopen, draait alles om de juiste prijs. Die is afhankelijk van de locatie, maar ook van allerlei andere factoren, zoals de vraag en het aanbod op de vastgoedmarkt. Een schattingsverslag kan helpen om de werkelijke waarde correct te bepalen. Voor een uitgebreid rapport van een expert moet u al snel enkele honderden euro’s neertellen, maar die kostprijs is verwaarloosbaar in vergelijking met de aan- of verkoopprijs.
Wilt u al een eerste indicatie van de waarde, dan kunt u een beroep doen op een onlineschatter. Dat is een internetmodule die op basis van allerlei in te geven elementen probeert te bepalen hoeveel een pand of grond waard is. Een paar maanden geleden lanceerde Immoweb zo’n gratis schattingstool. Die berekent een richtprijs met behulp van machine learning en een database met vraagpijzen van de meest recente 300.000 zoekertjes op de website.
Hoe werkt het? U voert het adres van het te schatten pand in en specificeert het type – woning of appartement. Daarna geeft u allerlei details in, zoals het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, het aantal slaap- en badkamers, vrije gevels, de staat, het uitzicht, aanwezigheid van terras en tuin (inclusief oriëntatie), zwembad, zonnepanelen en energieprestatie. Na het invoeren van uw e-mailadres krijgt u een onder- en bovengrens te zien, plus een gemiddelde waarde. Daarbij wordt ook een nauwkeurigheidsindex weergegeven.
De vastgoedsite Zimmo lanceerde onlangs een Prijswijzer die eveneens gratis de waarde van uw huis of appartement schat. Ook die module baseert zich op machine learning en data. Opmerkelijk is dat u enkel het adres, de bewoonbare oppervlakte, het bouwjaar en eventueel de EPC-waarde hoeft in te voeren. De Prijswijzer haalt veel informatie uit publieke overheidsdatabanken. Een statistisch model, dat ook rekening houdt met historische en recente vraagprijzen op Zimmo, leidt daaruit de waardebepaling af.
Andere platformen
Immochecker bestaat al langer, en is geschikt voor de waardebepaling van zowel bouwgronden, huizen, appartementen, studio’s als garages. Die is gratis, maar dan moet u wel uw gsm-nummer ingeven. Voor 24,95 euro heeft u recht op drie schattingen in alle privacy. Gebruikers starten de berekening met het ingeven van het adres. Vervolgens krijgen ze nuttige informatie over het perceel en geven ze zelf details over het type woning, de afwerkingsgraad, de ouderdom en de renovatie.
“Je doorloopt zeven stappen”, zegt medeoprichter Gert Martens. “De module informeert je over de grootte van het perceel, de breedte, de oriëntatie van de tuin, de ligging, enzovoort. Die info halen wij uit publieke databanken en onze eigen expertise. Dat is handig, omdat particulieren die gegevens vaak niet kennen. Het schattingsrapport toont een minimum- en een maximumwaarde. De module kijkt daarvoor naar de marktprijzen, maar ook naar de intrinsieke waarde op basis van de kenmerken van het bewuste goed.”
Ook Immo Reus schat online de waarde van appartementen, huizen en villa’s in België. Een ruwe indicatie is gratis. Voor een accuratere waardebepaling betaalt u 19,90 euro per week of euro 29,90 per maand. Vastgoedmakelaars krijgen voor 95 euro per maand toegang tot nog meer functionaliteiten. ImmoPrice berekent zowel de verkoop- als de verhuurwaarde van woningen, op basis van objectieve criteria en de ontwikkelingen van de vastgoedmarkt. Een eerste prijsschatting is gratis en een gedetailleerd rapport kost 24,95 euro.
Ook via Realo kunt u de waarde van allerlei panden (inclusief kantoren, garages, handelspanden en industrieel vastgoed) en gronden laten berekenen. De module combineert publieke en private databronnen met zelflerende methodes. Het rapport bevat naast een schatting van de waarde ook informatie over de evolutie doorheen de tijd, lokale markttrends en een buurtvergelijking. U betaalt 19,99 euro voor een verslag met tien referentiepunten, ofwel 49,99 euro voor vijftig referenties.
Hoe accuraat zijn ze?
Maar zijn zulke onlineschatters betrouwbaar? Houd er rekening mee dat ze zich vaak baseren op vraagprijzen, en dus niet op de effectieve verkoopprijzen. Sommige websites, zoals de Prijswijzer van Zimmo, Immochecker en Realo betrekken er ook allerlei publieke overheidsdata bij. Hun rekenmodel is dan ook eerder aangewezen voor panden waarvoor voldoende gelijkaardige gegevens voorhanden zijn, en dus minder accuraat voor vastgoed in afgelegen gebieden en uitzonderlijke woningen zoals kastelen.
Bij elke schatting legt de Zimmo’s Prijswijzer dan ook uit waarom de echte waarde van een woning toch lager of hoger kan liggen. De richtprijs is naar eigen zeggen dus eerder “een startpunt dan een eindpunt”. Die eerste indicatie kan nadien worden verfijnd door een expert. Ook de CEO van Immoweb benadrukt dat zijn onlineschatter vooral een aanvulling is op het werk van makelaars. “Voor wie een meer nauwkeurige schatting wil, neemt het best contact op met een vastgoedexpert”, adviseert hij.
Bij Realo is er naar eigen zeggen een gemiddelde afwijking van 8,32 procent tussen de waardebepaling en de uiteindelijke verkoopprijs op de markt. “Onze schatting is een startpunt voor de bepaling van de vraagprijs van een woning en dus geen officiële taxatie”, klinkt het ook daar. De andere modules hebben doorgaans evenmin de ambitie het schattingsverslag van een expert met plaatsbezoek te vervangen. Dat neemt niet weg dat een onlinerapport een goede indicatieve basis vormt voor de prijszetting als verkoper of een bod als koper.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier