Redactie Trends
‘Vastgoedsector moet meer werk maken van haar geloofwaardigheid’
De helft van de Belgen heeft weinig tot geen vertrouwen in de Belgische vastgoedmarkt, zo blijkt uit de eerste Real Estate Trust Barometer. Volgens communicatie-expert Dajo Hermans (Bereal) en marktonderzoeker Pascal Steeland (wes research & strategy) heeft dat niets te maken met een gebrek aan professionalisme, maar wel met een tekort aan geloofwaardigheid.
De vastgoedmarkt communiceert nog te vaak alleen als ze er iets bij te winnen heeft, en dat is fout.
Het onderzoek, dat bij meer dan 2.000 Belgen werd uitgevoerd, bevestigt wat velen al langer dachten: de vastgoedsector krijgt niet bijster veel vertrouwen en vooral vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars moeten het daarbij ontgelden. Echt verbazen doet dat niet. Toen één van ons zijn vorige carrière in de journalistiek inruilde voor een job als woordvoerder in de immosector, kreeg die de cynische vraag waarom hij voor de ‘vastgoedmaffia’ wilde werken. Je kan er eens mee lachen, maar het is wel veelzeggend.
De sector sleept een loodzware erfenis mee zich mee. Denk maar aan de tijd dat iedereen nog ongelimiteerd vastgoedmakelaar kon worden. Wie anno 2016 de krant openslaat, kan soms denken dat er amper iets veranderd is. Maar schijn bedriegt. De waarheid is een stuk genuanceerder. In vergelijking met decennia geleden hebben zowel overheden als vastgoedprofessionals de laatste jaren hun deontologie bijgespijkerd, de burger heeft meer dan ooit inspraak gekregen, en de controle is verhoogd.
Perceptie
Nog te vaak draait het om perceptie, en laat juist dat iets zijn waar elke speler binnen de vastgoedsector iets kan aan doen. Het slechte sectorimago heeft echter te veel bedrijven doen beslissen om enkel nog te communiceren als het nodig is. Als de vergunning verkregen moet worden. Of als de verkoop een feit is. Dat is spijtig, want het bulkt van de expertise bij heel wat vastgoedondernemers. Alleen: al die visie en kennis die in vele bedrijven wordt opgebouwd, blijft meestal in de inner circle.
Vastgoedprofessionals moeten meer doen dan enkel nadenken over maatschappelijke problemen zoals betaalbaar wonen of de schaarse ruimte. De opgebouwde expertise moet verder gaan dan de vergaderzaal. Waarom zou de schepen van ruimtelijke ordening niet naar de dorpsschool gaan om zijn visie over wonen uit te leggen tijdens de les aardrijkskunde? Waarom zou een vastgoedmakelaar niet enkel een reclamefolder in de bus stoppen, maar zijn dorpsgenoten ook informeren over de prijzen in de buurt? En waarom zou een projectontwikkelaar niet kunnen uitleggen wat hij nu precies elk jaar in Cannes gaat doen en waarom het wél zinvol is dat hij af en toe met politici spreekt?
Hoe jonger hoe meer vertrouwen
Stuur als bedrijf niet alleen je verkopers op pad, maar laat je experten het land doorkruisen. Stuur ze naar elke avondlijke lezing van de lokale gilde en laat ze hun visie vertellen op sociale media. Laat ze bovendien ook het minder positieve verhaal brengen. Of die zaken die je strategisch gezien misschien iets minder goed zouden uitkomen. Alleen zo kan de sector haar terechte geloofwaardigheid terugverdienen.
Het grote nieuws uit de Real Estate Trust Barometer is misschien niet zozeer dat het wantrouwen in de sector nog groot is. Wel dat jongeren meer vertrouwen in de vastgoedmarkt hebben dan anderen. Meer nog: hoe jonger, hoe groter het vertrouwen. Dat moet hoop geven, want laat het juist de jongere generatie zijn die doorgaans de meest mogelijkheden heeft om zich te informeren.
Dajo Hermans, vastgoedcommunicatiebureau Bereal
Pascal Steeland, marktonderzoeks- en adviesbureau wes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier