Vastgoedreus houdt scholen in de tang
Tweehonderd nieuwe schoolgebouwen, waar ook gemeenten en lokale verenigingen volop gebruik van kunnen maken. Daar moest de publiek-private samenwerking ‘Scholen van Morgen’ voor zorgen. Maar in de praktijk eist vastgoedreus AG Real Estate extra geld.
Het project werd in 2006 opgezet door toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). De bedoeling was om sporthallen en refters van de scholen open te zetten voor de lokale gemeenschap. Maar in de praktijk moeten verenigingen geld betalen als ze van de infrastructuur gebruik willen maken. Dat blijkt uit een dossier van Groen, dat De Morgen kon inkijken.
“Afstraffing openstelling”
Het is niet geworden waar wij op hadden gehoopt
Voor Scholen van Morgen sloeg de Vlaamse overheid de handen in elkaar met BNP Paribas Fortis en AG Real Estate. Die laatste zocht als afgevaardigd bouwheer de aannemers, grote spelers als Jan De Nul en Strabag, en staat dertig jaar lang in voor het onderhoud van de nieuwe gebouwen. In ruil betalen de scholen een vergoeding.
“De bouwheer straft openstelling af”, zegt Dirk Vanstappen, directeur infrastructuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de krant. “Het is niet geworden waar wij op hadden gehoopt”. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) geeft aan dat enkele scholen al hebben geklaagd. “Wij hebben dit aangekaart bij de overheid”, zegt woordvoerder Sarina Simenon.
Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) begrijpen niet waarom ze hun school niet kunnen openstellen voor externen, terwijl de overheid dat nochtans aanstipte als een van de belangrijkste uitgangspunten achter Scholen van Morgen.
“Als een school wilde kiezen voor maximale openstelling, dan moesten ze met hulp van de gemeente fors meer geld op tafel leggen”, zegt Dirk Vanstappen, directeur infrastructuur van het katholiek onderwijs in de krant. “Maar veel lokale besturen konden dat niet. Het alternatief was bijbetalen na de bouw voor extra gebruik.” Het project zal hoe dan ook geen grootschalig vervolg krijgen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier