Vastgoedbeleggers verwachten minder rendement
Vastgoedbeleggers hebben hun rendementsverwachtingen neerwaarts bijgesteld. Dat blijkt uit de tweede editie van de vastgoedenquête van de Verenigde Eigenaars en Investimmo.be.
De eigenaarsvereniging Verenigde Eigenaars en het vastgoedbeleggersplatform Ivestimmo.be peilden bij 1758 vastgoedbeleggers naar hun sentiment en verwachtingen.
Uit de vorige editie (2014) bleek al dat verhuurders argwanend de nieuwe regelgeving opvolgen. De rentedip heeft dat bewustzijn aangescherpt. Volgens de initiatiefnemers van het onderzoek denken beleggers nu beter na over hun vastgoedbeleggingen en komen ze tot de vaststelling dat er niet veel marge is voor strengere regelgeving. Ongeveer driekwart van de ondervraagden zegt vandaag hun rendement te kennen, tegenover 65% in 2014.
Vastgoedbeleggers verwachten vandaag 4,6% nettorendement van hun belegging. In 2014 was dat nog 5,5%. Voor de komende jaren wordt een gemiddelde stijging van 0,6% verwacht (tegenover 0,4% in 2014).
Mistery shopping niet populair
De honger naar bijkomende vastgoedbeleggingen neemt toe, maar blijft op een laag niveau. Slechts 18 % antwoordt dat de appetijt is toegenomen, tegenover 10% in 2014. Maar daar staat tegenover dat nog altijd 41% minder happig is om bijkomend te investeren in vastgoed.
Vastgoedbeleggers lijken erg bezorgd over nieuwe lasten en regelgeving. Op de vraag hoe ze zullen reageren op veranderende regelgeving, antwoordt 72% dat ze financiële impact zullen doorrekenen aan de huurder. In 2014 was dat nog 64%. Vier op vijf Brusselse verhuurders beweren nu al de gevolgen van de stijgende onroerende voorheffing (van kracht sinds 2016) te zullen doorrekenen aan de huurder.
De afgelopen maanden zijn meermaals berichten opgedoken over eventuele discriminatie bij verhuurders en de controle daarop. Mystery shopping wordt daarbij als strijdmiddel ingezet. Slechts 22% van de verhuurders kan zich daarin vinden. Een meerderheid (52%) is ertegen. Verhuurders wijzen erop dat ze aan de hand van objectieve criteria hun huurdersselectie maken. “Financiële historiek en draagkracht” is veruit het belangrijkste criterium die ze daarbij hanteren. Ze willen de hand houden in die screening.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier