‘Vastgoedaandelen blijven interessant’
“Voor wie op zoek is naar wat extra inkomen uit zijn beleggingen blijft het dividendrendement van vastgoedaandelen een interessante optie”, zegt Guy Barnard, fondsbeheerder en vastgoedspecialist bij de Britse vermogensbeheerder Henderson, op de Investment Summit van Trends en Morningstar.
Het zijn best moeilijke tijden voor wie via de beurs belegt in vastgoed, zoals de vastgoedgroepen op de beurs van Brussel. Dat zijn bedrijven die veel schulden aangaan voor de aankoop van gebouwen, die hopelijk dan voldoende huurinkomsten opleveren om aan het einde van de rit een aardig rendement op te leveren. Maar net het belang van schulden in het verhaal van vastgoedgroepen maakt die aandelen gevoelig voor de recente stijging van de rente. Al is er natuurlijk altijd een positieve kant aan een verhaal: “Na de recente correctie zien we weer heel wat opportuniteiten”, aldus Barnard.
Rente
Maakt de fondsbeheerder zich dan geen zorgen over de stijgende rente? “Niet als de rente geleidelijk stijgt, omdat de economie het almaar beter doet. Dat betekent dat ook de huurinkomsten stijgen. Als de rente plots snel zou gaan stijgen zonder economische herstel is dat wel een bedreiging voor beursgenoteerd vastgoed.”
Vastgoedaandelen zijn sowieso een beetje uit de mode vandaag, stelt Barnard vast. Aandelen van groeibedrijven vallen meer in smaak. “Maar er is één belangrijke reden voor vastgoed, die vandaag onverminderd geldt. Vastgoedaandelen leveren nog altijd een inkomen, dat vaak zelfs stabiel groeit. In tijden dat de inflatie toeneemt, is dat eens zo interessant.”
‘Geen zeepbellen’
Op dit moment heeft de Brit geen Belgische vastgoedgroepen in portefeuille. WDP en Aedifica staan op de radar, omdat ze focussen op interessante niches: logistiek- en zorgvastgoed. Maar het prijskaartje van de Belgische vastgoedaandelen schrikt hem af.
Barnard ziet geen zeepbellen in de belangrijkste markten wereldwijd. “Door de lage rente is er een rationele reden waarom mensen in vastgoed investeren, we zien geen snelle en explosieve groei van schulden in de sector en ook geen overaanbod.
Zijn favoriete landen zijn de VS en in Europa Spanje, Duitsland en Zweden. De meest beloftevolle sectoren zijn logistiek en residentieel vastgoed.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier