‘Obligaties zijn niet langer een vanzelfsprekende bescherming’

© iStock
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

“Alternatieven nemen steeds vaker de taak van obligaties over om de belegger te beschermen tegen volatiliteit”, zegt Alexis Grutter, fondsbeheerder bij Financière de l’ Echiquier, op de Investment Summit van Trends en Morningstar.

“In het verleden waren obligaties een vanzelfsprekende keuze om een portefeuille te beschermen tegen volatiliteit. Dat is vandaag niet meer zo”, stelt Alexis Grutter, fondsbeheerder bij Financière de l’ Echiquier. De crisis was een wake-upcall voor de financiële industrie. Traditionele geloofsovertuigingen zoals dat obligaties het goed doen als de beurzen slecht presteren en omgekeerd, moesten overboord worden gegooid. Als de belegger de schrik om het hart sloeg, bleek hij obligaties en aandelen tegelijk uit zijn portefeuille te gooien.

Alternatieven

Sindsdien is de fondsenwereld druk op zoek naar alternatieven, vandaar de naam van een brede waaier aan producten, die niet of minder sterk gecorreleerd zijn met de klassieke aandelen- en obligatiemarkten. “Het belangrijkste voor een klant is rendement”, zegt Grutter. “Daarnaast wil hij zijn risico’s beperken. Daar dienen die alternatieve fondsen voor.”

Sinds 2008 is het beheerde vermogen in alternatieve fondsen verdubbeld tot 3000 miljard dollar. Dat klinkt spectaculair, maar dat bedrag is volgens Grutter maar 1 tot 2 procent van het totale vermogen dat wereldwijd beheerd wordt. “Het is dus een kleine, maar belangrijke markt.” Een derde van dat kapitaal zit in zogenoemde long-shortfondsen, die zowel kunnen inspelen op een stijging als op een daling van een aandeel. Andere belangrijke categorieën zijn fondsen die inspelen op macrotrends of op bepaalde events.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content