Woningprijzen najaar 2024: bekijk de evoluties in alle gemeenten op deze kaart
De vastgoedprijzen stijgen nog, maar de vaart is eruit. Op langere termijn valt de sterke prijstoename voor vastgoed in de provincie Luxemburg op.
De referentieprijs voor een Belgisch huis bedraagt 357.663 euro. Dat blijkt uit de nieuwste berekeningen van het vastgoeddataplatform Realo. Die referentieprijs stemt overeen met de vraagprijs voor een vrijstaande woning van 170 vierkante meter met drie slaapkamers, tussen 31 en 45 jaar oud, met een tuin en een EPC-score van 375. In het derde kwartaal nam de referentieprijs voor Belgische woningen toe met 0,4 procent. Op jaarbasis noteerde Realo een geringe prijsklim van 0,6 procent. Ondanks een prijsdaling van 1,7 procent op kwartaalbasis en 2,7 procent op jaarbasis blijft het Brussels Gewest afgescheiden de duurste markt van het land voor vastgoed. Een referentiewoning kost er nu 594.151 euro. In Vlaanderen, het gewest met het meeste gewicht in de prijsstatistieken, ligt de prijsevolutie in lijn met het Belgische niveau. Een referentiewoning werd er het voorbije kwartaal 0,5 procent duurder, tot een referentieprijs van 397.814 euro. In Wallonië stabiliseerden de prijzen nagenoeg (+0,1%) op 319.782 euro.
Luxemburg rukt op
In tien jaar is de referentieprijs van huizen in ons land met meer dan een kwart (26,2%) gestegen. De Vlaamse stijging (26,8%) leunt opnieuw dicht aan bij de nationale prijsevolutie. Brussel tekent voor de sterkste prijsklim op tien jaar: plus 29,3 procent. In Wallonië lag de stijging op tien jaar (22,4%) dan weer beduidend lager dan in de rest van het land. Toch zijn de huizenprijzen in Luxemburg de voorbije tien jaar het sterkst gestegen: Realo noteerde daar een prijssprong van 34,3 procent.
Het valt op dat vooral huizen in gemeenten dicht bij het Groothertogdom-Luxemburg stevig in waarde zijn toegenomen. Het is bekend dat de dure huizenmarkt in het Groothertogdom in combinatie met de economische aantrekkingskracht van de stad Luxemburg zich ook laat voelen op de markt van vastgoed van de Luxemburgse grensgemeenten. Maar ook de toegenomen populariteit van tweedeverblijfsvastgoed in de Ardennen heeft ongetwijfeld meegespeeld in de opmars van de provincie Luxemburg in de prijsranking. Exemplarisch is de hausse van 74,3 procent in La Roche-en-Ardenne.
Vastgoed herfst 2024: vergelijk op deze interactieve kaart de gemeenten of lees hieronder verder
Vastgoed: Appartementen
De referentieprijs van appartementen in ons land klom in het derde kwartaal 0,7 procent hoger tot 330.632 euro. Op jaarbasis bedraagt de prijstoename 1,1 procent. Een referentie-appartement meet 95 vierkante meter, heeft twee slaapkamers, is maximaal vijftien jaar oud en heeft een EPC-score van 200.
De appartementenprijzen namen het sterkst toe in Wallonië: plus 1,8 procent tot een referentieprijs van 220.993 euro. In Brussel zien we het omgekeerde: een prijsdaling van 1,8 procent tot 330.632 euro. Voor Vlaanderen berekende Realo de prijsklim op 1,2 procent, wat resulteert in een referentieprijs voor appartementen van 277.091 euro.
Bouwgrond
De prijs voor bouwgrond verschilt sterk tussen de regio’s. Brussel is veruit de duurste markt met een (vraag)prijs van 641 euro per vierkante meter (+2,5% op kwartaalbasis). In Vlaanderen stabiliseerden de bouwgrondprijzen op 241 euro per vierkante meter. Waalse bouwgrond werd 1,7 procent goedkoper (102 euro per vierkante meter). Landelijk bedraagt de bouwgrondprijs 168 euro per vierkante meter (-0,7%).
Trends op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier