Tweede woning: koopjes in het zuiden
Spanje, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië zijn de voorkeurlanden voor Belgen die overwegen een tweede woning in het buitenland te kopen. Dat blijkt uit een enquête van de beurs Second Home.
De organisatoren van Second Home, de Belgische beurs voor tweede verblijven, hielden tijdens de jongste editie van 4 en 5 juni een enquête onder de bezoekers. Ze stelden onder meer de vraag voor welke landen de respondenten het meest interesse hadden. Spanje, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Italië, Turkije en België waren – in die volgorde – de landen die het vaakst werden genoemd. In dit dossier focussen we op de top vijf van dat lijstje.
85 procent van de respondenten was op zoek naar een woning in de nabijheid van de zee. Iets minder dan een derde had een budget boven 250.000 euro, en meer dan een derde kon minder dan 200.000 euro spenderen. Appartementen (47%) waren het meest in trek, gevolgd door villa’s (39%).
Nieuwe hypotheek
Als u kapitaal opzij hebt staan, kijkt u er wellicht naar uit dat u dat geld kunt uitgeven en het niet langer ziet wegkwijnen op een spaarrekening, waar het niets opbrengt. Moet u lenen om een buitenlandse woning te kopen, dan moet u bij de meeste Belgische banken een hypotheek op een Belgische woning afsluiten. Neemt u liever een hypotheek op een buitenlandse woning, dan moet u aankloppen bij een bank in dat land.
Als u geen hypotheek op een Belgische woning meer hebt, kunt u er zonder veel problemen een nieuwe nemen. Hebt u een voldoende grote hypothecaire lening voor de aankoop van uw eerste woning en hebt u die al voor een deel of volledig afgelost, dan kunt u vrij eenvoudig en zonder veel kosten een wederopname van dat krediet regelen bij de bank.
Goed doorpraten
Daarnaast zijn er enkele minder bekende mogelijkheden. Zo kunt u een krediet afsluiten met het kapitaal van uw aanvullend pensioen – een groepsverzekering of een pensioenfonds – als onderpand, of u kunt een lening op afbetaling aangaan. Dat moet u op voorhand goed doorpraten met uw bankier, want niet elke bank verstrekt zulke leningen even soepel. De voorwaarden zijn misschien niet interessant.
Een woordvoerder van KBC waarschuwt bovendien dat een Europese richtlijn de banken binnenkort verbiedt nog leningen voor de aankoop van een onroerend goed te verstrekken zonder hypotheek.
De vijf toplocaties
Spanje. Buitenlandse investeerders, onder wie veel Belgen, ondersteunen de remonte van de Spaanse vastgoedmarkt. Toch is het niet te laat om mooie koopjes te doen. “Je vindt aan de Costa’s nog altijd nieuwbouwappartementen met zeezicht vanaf 160.000 euro.”
Frankrijk. “Zie je in het zuiden van Frankrijk het huis van je dromen, wacht dan niet af”, zegt Sonja Callebaut van de gespecialiseerde vastgoedmakelaar Ciel Blue Invest. “Grote dalingen komen er niet aan.”
Portugal. In vergelijking met Spanje is Portugal voorlopig minder populair bij Belgen die in het buitenland een vakantiewoning willen kopen. Maar ook dat land herstelt zich stilaan van de crisis.
Griekenland. Met 320 dagen zonneschijn per jaar is Griekenland de absolute weertopper in Europa. Bovendien is vastgoed in het land veel goedkoper dan in Italië, Frankrijk en Spanje. Maar omzichtigheid is geboden.
Italië. Het land heeft een speciale aantrekkingskracht op Belgen. Maar door de crisis zijn de kopers kritischer geworden. “Er wordt veel meer gelet op de kwaliteit, zowel van het huis als van de omgeving.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier