Tweede verblijven in Noorwegen: ‘De prijzen van berghutten variëren van 325.000 tot 1,5 miljoen euro’
Noorwegen heeft veel te bieden voor liefhebbers van rust en het buitenleven. Het vakantievastgoed is er niet buitensporig duur. Er vlot geraken kan soms wel een uitdaging zijn.
Noordelijke vakantiebestemmingen liggen steeds beter in de markt bij de Belg. Tot die conclusie komt Interhome. De recentste boekingcijfers van de vakantiewoningspecialist tonen een stijging van 29 procent in Denemarken en 19 procent in Noorwegen. Volgens Interhome hebben de extreme weersomstandigheden in het Zuiden vorig jaar veel Belgische reizigers afgeschrikt.
Niet alleen voor de zomervakantie wordt naar het Noorden gekeken, ook voor skivakanties winnen de Scandinavische landen aan populariteit. Dat ervaart ook Valentijn Hubers van Alpendreams, een specialist in de verkoop en verhuur van vakantievastgoed in Oostenrijk. “Wij bestaan sinds 2006 en hebben altijd gefocust op Oostenrijk”, zegt hij. “Noorwegen is er onlangs bij gekomen. Dat heeft te maken met ons eigen enthousiasme voor het land, maar we spelen ook in op de groeiende interesse van onze klanten. Reisorganisaties zien al langer dat meer mensen kiezen voor een wintersportvakantie in het Noorden. Het ligt dan in de lijn der verwachting dat de vraag naar vakantiehuizen in die regio toeneemt.”
Speelt de klimaatverandering een rol in die trend? “Deels wel”, antwoordt Hubers. “Al vind ik de berichtgeving over de impact van de klimaatverandering op de skimogelijkheden soms fel overdreven. Ik woon nu elf jaar in Oostenrijk en al die jaren heb ik elke winter fantastisch kunnen skiën. Maar die media-aandacht speelt wellicht mee in het feit dat mensen ook weleens in het Hoge Noorden willen gaan skiën. En dan ervaar je in Noorwegen de complete winterbelevenis: hondensleeën, ijsvissen, uitgestrekte besneeuwde wouden, het noorderlicht… Daar komt bovenop dat Noorwegen als outdoorland ook in de rest van het jaar een heerlijke plek is.”
Huttenbouwers
Het Vlaamse ondernemerskoppel Anke Appel en Geert Hannon, eigenaars van feelathome in & outdoor living, leerden de charmes van Noorwegen al in 2012 kennen. “Het was onze eerste gezinsvakantie buiten de klassieke vakantiebestemmingen”, vertelt Geert Hannon. “We hadden drie huisjes gehuurd in drie regio’s, zodat we het land een beetje konden leren kennen. Dat is ongelofelijk goed meegevallen.” Zo goed, dat het gezin ook voor de wintervakantie naar Noorwegen trok. “Toen is de vonk echt overgeslagen”, vervolgt Hannon. “Wij zijn wintersportliefhebbers. En onze kinderen vonden het er fantastisch skiën. Zo heb je er zelden files aan de skiliften.”
Na nog enkele wintervakanties in Noorwegen groeide in 2015 het plan een berghut te kopen. “We wisten intussen heel goed in welk gebied we dat wilden doen: in de driehoek Hemsedal-Gol-Geilo. Hemsedal en Geilo zijn de belangrijkste twee skigebieden van Noorwegen. Maar ook in de andere seizoenen is het een heel aangename vakantieregio. Dat was belangrijk voor ons, want we wilden de financiering grotendeels of volledig betalen met de huurinkomsten.”
In plaats van een bestaande woning te kopen, verkozen ze een nieuwe woning te laten bouwen. Ze gingen daarvoor in zee met een lokale ‘huttenbouwer’ die de grond verkavelt. “Die zorgt dan ook voor alle nutsvoorzieningen”, zegt Hannon. “Het lijkt me geen goed idee dat allemaal zelf te willen regelen. Het kan een heel lang proces zijn en als buitenlander is het toch nog altijd net iets complexer.”
Voor wie zijn vakantieverblijf wenst te verhuren, is het zuiden van Noorwegen, ‘de buik’, de voor de hand liggende locatie. “Vanuit de Benelux ligt Noorwegen een flink stuk verder dan de traditionele wintersportlanden”, zegt Valentijn Hubers. “Dat maakt dat het met de auto toch een serieuze trip is. Met het vliegtuig ben je wel in een vijftal uur in je Noorse vakantiewoning.”
Geert Hannon bevestigt. “Ons vakantiegevoel begint eigenlijk altijd al bij de autorit vanuit Oslo”, zegt hij. “Het is een mooie route, zonder verkeerslichten, zonder files.”
Geert Hanon en Anke Appel lieten ook al een tweede vakantieverblijf bouwen op het eiland Senja, in het noorden van Noorwegen. “Een unieke plek om tot rust te komen”, zegt Hannon. “Er wonen 8.000 mensen op een oppervlakte die de helft is van de provincie Antwerpen. Voor die bestemming heb je wel twee vluchten nodig, maar vanuit Brussel kun je nog altijd in tien uur in het noorden van Noorwegen zijn.”
Goedkope Noorse kroon
Noorwegen staat bekend als een duur land, maar is het ook een duur vastgoedland? Dat lijkt mee te vallen. De prijsstatistieken tonen prijsniveaus die in lijn liggen met de Belgische woningprijzen. “In de grote steden – Oslo, Bergen, Stavanger – liggen de prijzen wel een stuk hoger”, weet Geert Hannon. “De prijzen van berghutten variëren sterk in functie van de ligging, de grootte en de afwerking. Dat begint vanaf ongeveer 325.000 euro en gaat tot ongeveer 1,5 miljoen euro.”
Valentijn Hubers legt de instapprijs voor een berghut op 300.000 euro. “Ons aanbod begint wel pas vanaf 600.000 euro, en we zijn vooral actief in het prijssegment tussen 850.000 euro en 1,5 miljoen euro. Dat zijn dan zeer luxueuze woningen met vier tot vijf slaapkamers, vaak ook met een sauna.” Het aanbod van Alpendreams situeert zich rond drie wintersportgebieden: Geilo, Kvitfjell en Oppdal.
Valentijn Hubers merkt nog op dat de momenteel zwakke Noorse kroon een interessant koopmoment biedt voor inwoners uit eurolanden. “Klopt”, zegt Hannon, “maar uit een investeerdersstandpunt houdt dat natuurlijk een wisselkoersrisico in.”
Het aankoopproces leunt dicht aan bij wat we in België gewoon zijn, stelt Hannon: “De banken spelen er wel een iets prominentere rol. Ze vervullen een aantal taken die in België aan de notaris zijn voorbehouden. De banken verwachten een eigen inbreng van minstens 30 procent en het liefst nog wat meer.”
Voor nieuwbouw geldt in Noorwegen een stevig btw-tarief van 25 procent. Voor bestaande panden en grond geldt dan weer een overdrachtsbelasting van slechts 2,5 procent. Grond blijkt ook relatief goedkoop in het dunbevolkte Noorwegen. “In beide gevallen hebben we 65.000 euro betaald voor onze grond”, zegt Hannon. “Voor percelen van 1.000 en 1.500 vierkante meter. Die prijs omvat ook de aansluiting op alle nutvoorzieningen. Nog een tip: spreek een vaste prijs af met de huttenbouwer. Soms wordt erg inefficiënt gewerkt op de werven. En vakmensen zijn in Noorwegen echt wel duur. Een elektricien betaal je al snel 120 euro per uur.”
Tweede verblijf in het buitenland: lees ons dossier over Frankrijk, Italië, Spanje en Noorwegen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier