Topman Club Med denkt aan verkoop vastgoed
In een exclusief gesprek met het weekblad Trends sluit Henri Giscard d’Estaing, CEO van Club Med, een verkoop van de vakantiedorpen niet uit. “Eigenaar zijn van vakantiedorpen is niet onze kernactiviteit. Wij zijn er voor het vakantieplezier van onze reizigers”.
De maatregel maakt het zakenmodel van de vakantiemaker misschien rendabel. Na tien jaar fietste de onderneming naar een gecumuleerd nettoverlies van ruim 260 miljoen euro. Het eigenlijke bedrijfsresultaat, dus de uitbating van de vakantiedorpen, is rendabel. Maar er zijn de loodzware vastgoedkosten.
TRENDS. Is het zakenmodel van Club Med wel leefbaar? U haalt een behoorlijke bedrijfswinst via de activiteiten in de vakantiedorpen. Maar door de hoge vastgoedkosten lijdt U bijna aanhoudend een nettoverlies?
HENRI GISCARD D’ESTAING (PDG CLUB MED). Nuance. 2009 was een recessiejaar. Met uiteraard een impact op onze resultaten. Maar het klopt dat we ons zakenmodel fundamenteel moesten veranderen. We zochten een herpositionering in het hogere marktsegment. De gemiddelde consumptie per reiziger blijft klimmen. En we beperken onze eigen vastgoedinvesteringen. De volgende jaren investeren we 50 miljoen euro per jaar. Voordien was dat al gauw 120 miljoen euro per jaar.
U schuift de vastgoedlast van de vakantiedorpen steeds vaker door naar externe bouwfirma’s? U beheert dan die parken, via een managementcontract?
Externe vastgoedbedrijven zien brood in ons veranderde zakenmodel. Ook zij zijn op zoek naar rijkere klanten. Wij doen dan nog enkel het beheer van de vakantiedorpen. De essentie is dat we van een zakenmodel met hoge vaste kosten gaan naar een zakenmodel met variabele kosten. Nog dit jaar openen we twee nieuwe dorpen. In China is de investeerder de groep Fosun. In Egypte openen we een dorp samen met de bouwgroep Orascom (ook referentieaandeelhouder van het Belgische bouwbedrijf Besix, NVDR).
Is een verkoop van het bestaande vastgoedpark een optie?
Eigenaar zijn van vakantiedorpen is niet onze kernactiviteit. We zijn er voor het vakantieplezier van onze reizigers. We staan dus open voor een herfinanciering. Via een sale & lease back van onze vakantiedorpen. Of een andere formule. Dat wordt een belangrijk element voor de waardering van Club Med de volgende jaren. Onze dorpen staan nu voor 700 miljoen euro in de boeken (Club Med rapporteert volgens IFRS, dus met een jaarlijkse herziening van de vastgoedwaarde, NVDR).
Waarom zakte het aantal Belgische reizigers in tien jaar met bijna een zesde, naar 95.000?
Wij zoeken waarde per klant, geen volume. We mikken op meer klanten in het hogere gamma. We verdienen dus meer per klant. Maar 2009 was een verlieslatend jaar (het Belgische filiaal van Club Med boekte een nettoverlies van 586.000 euro, NVDR). Het was nu eenmaal een verschrikkelijk jaar. Zeker voor de toeristische sector. En in Vlaanderen zien we zeker nog groei. Vlaanderen leverde in 2009 dertig procent van de klanten. Maar ons distributienetwerk kan nog veel beter. De volgende twee jaar zoeken we 200 nieuwe verdeelpunten, via bestaande reisagenten.
W.R.
Het volledige interview leest u deze week in Trends Magazine.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier