‘Toenemend aantal Belgen sluit woonlening af om te investeren in vastgoed’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Almaar meer Belgen sluiten een woonlening af om te beleggen in vastgoed. De afgelopen vijf jaar is het aantal vastgoedbeleggers gestegen met 17 procent. Dat leert een onderzoek van KBC.

Een op de vijf Belgen die vandaag een hypothecaire lening afsluiten, doet dat omdat hij wil beleggen in vastgoed. Vooral de 50-plussers kloppen almaar vaker aan bij hun bank om te investeren in vastgoed. Het aantal vastgoedbeleggers in die leeftijdscategorie is sinds 2010 gestegen van 29 procent tot 36 procent in 2015.

Volgens de bank zijn er verschillende redenen waarom het bij 50-plussers kriebelt om te investeren in vastgoed. “Om te beginnen blijven ze langer aan de slag en is hun gemiddeld inkomen hoger dan dat van jongere mensen”, meldt KBC in een persbericht. Voorts blijkt dat zij nieuwe financiële horizonten opzoeken nu de spaarboekjes weinig opbrengen. “Tegenover de lage spaarrente staat de historisch lage rente voor woningkredieten, waardoor steeds meer mensen vastgoedbelegger worden”, gaat de bank verder.

Hogere investeringsbedragen

Naast de lage rente kan het belastingvoordeel een drijfveer zijn om een nieuw krediet te nemen

De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening bij vastgoedbeleggers bleef steken op 13 jaar. De bank merkt wel op dat andere ontleners de lage rente hebben aangegrepen om de looptijd van hun krediet verder in te korten van 17 naar gemiddeld 15 jaar. Terwijl de looptijd van een krediet bij vastgoedbeleggers gelijk is gebleven, stijgt het bedrag dat ze beleggen. De afgelopen vijf jaar is het investeringsbedrag toegenomen met 6 procent tot 245.573 euro.

Het merendeel van de vastgoedbeleggers bezit al een woning voor ze een tweede woning financieren. “Naast de lage rente kan het belastingvoordeel een drijfveer zijn om een nieuw krediet te nemen”, aldus KBC.

Vooral bestaande woningen doen het goed bij de beleggers. Twee op de drie sluiten een lening af om bestaand vastgoed te kopen. Slechts een op de vijf gebruikt het geld om te investeren in een nieuwbouwproject. De helft van het vastgoed wordt aangekocht om te verhuren, ruim een kwart wordt aangehouden als tweede woning. KBC concludeert dat vooral appartementen goed in de markt liggen. 42 procent van de woningkredieten in 2015 was daarvoor bestemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content