Stijgende vastgoedprijzen, maar niet in Gent

© Getty Images
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De vastgoedprijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit de nieuwe Prijsmeter van Immoweb. Het immoplatform verklaart de prijsklim door de lichte daling van de rentevoeten.

De prijzen van Belgische appartementen stegen in het tweede kwartaal met 1 procent. Huizen werden op nationaal niveau 1,4 procent duurder. Appartementen kosten volgens de nieuwe Prijsmeter van Immoweb 3.034 euro per vierkante meter en zijn daarmee ruim 1.000 euro per vierkante meter duurder dan huizen (2.027 euro/m2). De Prijsmeter van Immoweb baseert zich op zoekertjes op het platform en refereert dus aan de vraagprijzen, niet naar verkoopprijzen.

Immoweb koppelt de nieuwe prijsstijging aan de daling van de rentevoeten. Na een piek van 3,9 procent in januari 2024, na twee jaar van sterke stijgingen, begon de rente te dalen om zich in het vorige kwartaal te stabiliseren rond 3,4 procent. Gelijklopend constateerde Immoweb tussen januari en april ook een aanzienlijke daling van de voorraad te koop staande woningen op de markt. Tot slot wijst Immoweb op een seizoenseffect: de lente is traditioneel een drukke periode voor de vastgoedmarkt

Prijscorrectie in Gent

In Vlaanderen ligt de gemiddelde huizenprijs (2.210 euro/m2) duidelijke hoger dan het nationale prijsniveau. Op de appartementenmarkt is het prijsverschil beperkter: 3.076 euro/m2 in Vlaanderen tegenover 3.034 euro/m2 voor heel België. De prijsgroei in Vlaanderen lag in het tweede kwartaal iets lager dan in de andere twee gewesten.

Op de appartementenmarkt tekende Sint-Niklaas voor de sterkste stijging onder de Vlaamse centrumsteden: plus 4 procent tot 2.410 euro/m2. Op de huizenmarkt noteerde Immoweb de sterkste prijsstijgingen in Hasselt (2,6%; 2.161 euro/m2) en Mechelen (2,5 %; 2.597 euro/m2).

Opvallend: Gent is de enige centrumstad waar de gemiddelde prijs zowel op de appartementenmarkt (-0,9 %; 3.446 euro/m2) als op de huizenmarkt (-2,8 %; 2.650 euro/m2) daalde.

Dalende vastgoedkoopkracht

Immoweb berekende op basis van het inkomen en de vastgoedprijzen ook de evolutie van de vastgoedkoopkracht: het aantal vierkante meter dat een Belgisch huishouden (twee gehuwde personen of wettelijk samenwonenden) met een mediaan inkomen kan verwerven door een vastgoedlening aan te gaan. Begin dit jaar rapporteerde Immoweb nog een stijging van die koopkracht, maar de klim van de vastgoedprijzen zet nu een rem op die ontwikkeling. De koopkracht daalde licht in juni van 108 naar 107 vierkante meter.

In Vlaanderen is de vastgoedkoopkracht het grootst in de faciliteitengemeente Herstappe (197 m2) en het kleinst in Knokke-Heist (37 m2). In Wallonië hebben de inwoners van Vaux-sur-Sûre (226 m2) de grootste vastgoedkoopkracht en kunnen de inwoners van Ottignies-Louvain-la-Neuve (76 m2) het minste vierkante meters vastgoed kopen in hun gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content