Stad Kortrijk ontsnapt niet aan hoge kosten archeologisch onderzoek
De kosten van een archeologisch onderzoek op een bouwterrein in de stad Kortrijk hebben een meerprijs van 4.500 euro per kavel als gevolg. Dat zegt Wout Maddens (Open Vld), Kortrijks schepen van Stedenbouw en Ruimelijke Ordening.
“Het is noodzakelijk dat Vlaanderen een fonds opricht om duur archeologisch onderzoek mee te financieren”, aldus Maddens. Afgelopen maanden kwam in Vlaanderen een debat op gang over de noodzaak van archeologisch onderzoek en vooral over het feit dat de bouwheer, uiteindelijk de bewoner, voor het prijskaartje moet opdraaien.
“Sinds het decreet Ruimtelijke Ordening van 2009 moet er voor grotere bouwprojecten, bijvoorbeeld een verkaveling van meer dan 5000 m&, advies gevraagd worden aan de administratie archeologie van het Vlaams Gewest”, zegt Maddens. “Daardoor wordt nu in steeds meer dossiers een archeologisch onderzoek geëist en dikwijls ook diepgaander, en dus duurder onderzoek. Het gevolg is dat er een bloeiende archeologie-sector is ontstaan. Dat gebeurt finaal op kosten van de bewoners. Het is absoluut noodzakelijk dat Vlaanderen een fonds opricht om duur archeologisch onderzoek mee te financieren.”
Als voorbeeld geeft de schepen het Goed te Bouvekerke. “Het Goed is een bouwgrond van drie hectare in Kortrijk. Het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) heeft opdracht om het terrein te verkavelen voor 58 kavels. Na een vooronderzoek is de prospectie met de proefsleuven uitgevoerd. De archeologen vonden sporen van bewoning in de vroege Middeleeuwen. Daarop besloot de Gewestelijke erfgoedambtenaar dat er grondiger archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Het prijskaartje voor dit bijkomend onderzoek loopt op tot 242.000 euro”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier