Retailers plooien zich terug op toplocaties
De markt van het winkelvastgoed in Vlaanderen voelt de crisis. Vooral op de secundaire locaties is er minder vraag van de retailers.
De markt van het winkelvastgoed in Vlaanderen voelt de crisis. Vooral op de secundaire locaties is er minder vraag van de retailers.
Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) heeft de balans van het eerste kwartaal opgemaakt voor de professionele vastgoedmarkt in Vlaanderen. Het resultaat varieert van segment tot segment, maar het is duidelijk dat de hoogdagen nog niet terug zijn.
De kantoormarkt beleefde een moeilijke start in 2013, maar momenteel ervaart JLL een gezonde activiteit. De vastgoedadviseur pronostikeert dat de kantooropname op een resultaat zal uitkomen dat in de lijn ligt van 2012. In Antwerpen, dat met een totale kantoorstock van ongeveer 1,9 miljoen vierkante meter veruit de grootste Vlaamse kantoormarkt is, bleef de opname in het eerste kwartaal beperkt tot 11.800 vierkante meter. Dat komt overeen met het eerste kwartaal van 2012, maar ligt wel 47 procent onder het vijfjarige gemiddelde. Modeagentuur Amoda tekende voor een van de grootste transacties: het verhuist op 1 juli van het Hessenstraatje naar de Minerva Building in de Karel Oomsstraat, waar het 1600 vierkante meter opneemt.
JLL merkt ook nog op dat het reconversiefenomeen volop in opmars is in Antwerpen. Ongeveer 75.000 vierkante meter verouderde kantoorruimte zou de komende jaren een residentiële of hotelbestemming krijgen.
In Gent, volgens JLL ‘the rising star of Flanders’, lag de kantooropname in het eerste kwartaal met 8100 vierkante meter niet ver onder het Antwerpse cijfer. Ook de (top)huurprijzen evolueren naar het Antwerpse niveau.
Retailers focussen op toplocaties
De winkelvastgoedmarkt in Vlaanderen ondervindt hinder van de aanhoudende crisis. Bovendien heeft de lange en strenge winter de verkoopcijfers van de retailers geen goed gedaan. De winkelopname in Vlaanderen bedroeg in het eerste kwartaal net geen 32.000 vierkante meter, zowat 27 procent minder dan het vijfjarige gemiddelde. In die moeilijke marktomstandigheden focust de vraag van retailers zich toe op de toplocaties, stelt JLL. Het zijn dus vooral de tweederangslocaties die klappen krijgen. De Spaanse Inditexgroep tekende voor de twee grootste transacties, beide in de Gentse Veldstraat.
Op de magazijnmarkt bleef de opname in semi-industriële panden in het eerste kwartaal hoog. Toch merkt JLL dat de vraag wat begint af te nemen en dat de beslissingsprocessen langer duren. De vastgoedadviseur verwacht dan ook een lagere opname in 2013. De markt van het logistiek vastgoed, die al enkele jaren slabakt in ons land, kende met een opname van 95.000 vierkante meter een relatief goede start. De grootste transactie noteerde JLL in Londerzeel, waar Lantmännen Unibake 20.000 vierkante meter opnam.
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier