Rentes renovatieleningen zakken naar absoluut dieptepunt
Net zoals tijdens het Autosalon kunnen consumenten goedkopere kredieten afsluiten tijdens de bouwbeurs Batibouw. Al zijn de koopjes enkel weggelegd voor wie wil renoveren.
Zaterdag 18 februari opent Batibouw de deuren. Bouwers en verbouwers kunnen tot en met 26 februari ideeën opdoen voor hun bouwprojecten en enkele interessante deals doen. Maar niet alleen de bouwbedrijven pakken uit met fikse kortingen, ook de kredietgevers komen met extravoordelige tarieven over de brug. Een bezoek aan de vergelijkingssites Spaargids.be en Bankshopper.be leert dat een renovatielening nog nooit zo goedkoop was.
Al brengt Batibouw nog geen prijzenslag teweeg. Momenteel is Argenta de enige bank die de tarieven speciaal voor de bouwbeurs heeft aangepast. “We schroefden het tarief voor kredieten voor zowel klassieke als groene renovaties al terug van 3,50 tot 2,55 procent”, zegt woordvoerster Caroline Ghekiere in De Morgen. ING heeft in bepaalde gevallen de leenlimiet opgetrokken van 50.000 tot 150.000 euro.
De renteverlaging bij Argenta is niet voldoende om het hoofd te bieden aan de goedkoopste speler op de markt, VDK Spaarbank. Die biedt een tarief van 2,45 procent. Dat tarief zakt zelfs tot 2,35 procent voor wie zijn lening binnen de 36 maanden terugbetaalt. “Wie vorig jaar een lening afsloot bij VDK Spaarbank, betaalde 4,5 procent intrest op zijn lening”, meldt Spaargids.be. Voor leentermijnen boven de zestig maanden verhoogt de bank de rente wel tot 2,5 procent. Het gemiddelde tarief van alle renovatieleningen die de vergelijkingssite opvolgt, is gedaald van 4,3 procent in 2015 naar 2,9 procent dit jaar.
Energiezuinig bouwen
Ook wie zijn woning energiezuinig wil renoveren, kan dat in deze periode doen tegen een gunsttarief. Tijdens de Vlaamse klimaattop afgelopen december in Gent hebben drie banken zich voorgenomen de tarieven op hun energieleningen te laten zakken onder de 2 procentgrens. Momenteel hebben twee banken zich aan die belofte gehouden. Zowel ING en BNP Paribas Fortis biedt vandaag een tarief van 1,95 procent. Daarmee duiken ze onder de maximumlimiet (2%) die energiehuizen kunnen vragen voor een Vlaamse energielening. Ondertussen heeft Gent dat tarief al verlaagd naar 1 procent.
Bpost bank, de derde kredietgever die die belofte maakte, moet alsnog het tarief verlagen. De bank afficheert nog een jaarlijkse kostenpercentage van 4,8 procent op haar site. “We herzien ons volledige kredietaanbod op dit moment, en tegen midden 2017 zal de energielening onder 2 procent worden aangeboden”, laat Wouter Baelde, de woordvoerder van bpost bank, weten. De absolute prijsbreker op de markt is CPH Bank. Wie vandaag een groene lening afsluit bij die bank, moet slechts 1,69 procent rente betalen.
Hypothecaire kredieten
En wat met de rentes op de hypothecaire kredieten? Een onderzoek van Bankshopper.be leert dat die zeer voorzichtig stijgen. Zo heeft de grootbank KBC de afgelopen weken de vaste rente op een woonlening met een looptermijn van 20 jaar verhoogd met 5 basispunten tot 2,93 procent. Op dertig jaar verhoogde de bank het tarief van 3,74 naar 3,82 procent. “De sterkste rentestijgingen zitten bij ING”, meldt de vergelijkingssite. “De grootbank afficheert een tarief van 3,15 procent op een woonlening van twintig jaar. Dat zijn 15 basispunten meer dan enkele weken geleden. Op dertig jaar loopt dat percentage op tot 5,05 procent. Tot voor kort was dat 4,85 procent.” BNP Paribas Fortis en Belfius hebben dit jaar de tarieven nog niet gewijzigd.
“De langetermijnrente zit sinds de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse president Donald Trump in de lift”, reageert Julien Manceaux, senior economist bij ING. “En die rentestijgingen hebben een weerslag op zowel de hypothecaire kredieten als de termijnrekeningen. Desalniettemin blijven de tarieven historisch laag in vergelijking met een aantal jaar geleden.” BNP Paribas Fortis verwacht dat de woonleningen tegen 2018 0,5 procent duurder worden. Volgens Bankshopper.be hebben de variabele rentevoeten afgedaan nu de tarieven opnieuw in de lift zitten.
Kans is bovendien bijzonder groot dat het binnenkort moeilijker wordt om een hypothecair krediet af te sluiten. Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, roept de banken op om strengere voorwaarden te koppelen aan een woonlening. Zo moet de consument volgens Smets minstens 20 procent van de financiering zelf kunnen bekostigen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier