Propertymanagement wint aan belang in crisistijd

De status van de vastgoedbeheerder – of chiquer: propertymanager – in het vastgoedbedrijf is er de voorbij jaren danig op vooruitgegaan.

De status van de vastgoedbeheerder – of chiquer: propertymanager – in het vastgoedbedrijf is er de voorbij jaren danig op vooruitgegaan. “De vastgoedbeheerder van vandaag is een echte dirigent”, stelt Frédéric Van de Putte, CEO van BNP Paribas Real Estate.

De klim van de beheerder op de hiërarchische ladder van de vastgoedsector staat niet los van de crisis waar het professionele vastgoed nu toch al enkele jaren mee kampt. Is in de makelaardij en op de investeringsmarkt het vet van de soep, dan verzekeren de contracten van de afdeling vastgoedbeheer van de vastgoedadviseurs, zoals BNP Paribas Real Estate, recurrente opbrengsten.

Maar ook de algemene economische malaise speelt in de kaart van de vastgoedbeheerder. Goed beheerde gebouwen bieden beter weerstand tegen het verhoogde risico op leegstand. En onder druk van de krappere budgetten letten bedrijven veel bewuster op de kosten van hun vastgoed. Een efficiënt vastgoedbeheer kan die kosten drukken Bovendien kunnen de analyses en rapporten van de vastgoedbeheerders een beter inzicht geven in de kostenstructuur. “Tien jaar geleden waren de kosten van een gebouw geen aandachtspunt voor een huurder”, zegt Frédéric Van de Putte. “Dat is nu wel anders. En terecht. We hebben een benchmark gemaakt voor de gemeenschappelijke kosten van een kantoorgebouw. We komen uit op ongeveer 35 euro per vierkante meter (m2) per jaar voor een kantoorgebouw van 10.000 m2. Dat is toch niet niks. Zet dat naast een huurbedrag in de periferie van bijvoorbeeld 120 euro, en je ziet meteen het relatief grote belang van kostenbeheersing.”

Tot slot duwt ook de verscherpte regelgeving en een grotere bewustwording rond duurzaamheid bij bedrijven de vastgoedbeheerder meer naar het voorplan. Frédéric Van de Putte: “Het is mooi om een gebouw met een duurzaamheidscertificaat te hebben, maar dan begint het verhaal eigenlijk pas. Je moet erover waken dat duurzaamheid ook een operationele realiteit wordt. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor de beheerder.”

Leegstandsvrees

Dat de externe beheerders ongevoelig zouden zijn voor de economische en vastgoedcrisis, is te kort door de bocht. De stagnerende huurprijzen, vooral op de kantoormarkt, laten zich ook voelen op de beheermarkt omdat de fees vaak een resultante zijn van zijn de huurprijzen. En het krimpscenario op de Brusselse en de Antwerpse kantoormarkt, waar duizenden vierkante meters kantoorruimte een andere bestemming krijgen, is al evenmin goed nieuws voor de specialisten in het beheer van kantoorvastgoed.

Van de Putte maakt zich op de kantoormarkt echter meer zorgen over de leegstand en zogenaamde distressed assets: “Soms staan we er als beheerder alleen voor, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar failliet is en er ook geen huurders zijn voor het gebouw. Dan hebben we als beheerder wel de verantwoordelijkheid het gebouw in een goede staat te houden, met het risico dat we niet betaald worden. Vergeet ook niet dat bijna alle dienstencontracten op naam van de beheerder staan”. (LV)

Het volledige artikel leest u deze week in de vastgoedrubriek van Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content