‘Paniek over winkelvastgoed is onterecht’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Ondanks de opmars van de e-commerce heeft het winkelvastgoed in de steden nog een mooie toekomst. Dat was te horen op de MAPIC-vastgoedbeurs in Cannes.

“Er heerst nog altijd paniek op de winkelvastgoedmarkt, doordat veel winkelketens en ontwikkelaars zich blindstaren op het digitale geweld van Amazon en Alibaba”, stelt Kristof Restiau, managing director van Redevco België en Nederland, de grootste winkelvastgoedbeheerder van België. “Maar internetretailers krijgen het steeds moeilijker om hun producten bij de klant te krijgen. Stilaan bereiken ze hun limiet. Ik ben ervan overtuigd dat de toplocaties voor winkels hun waarde behouden. Het tegendeel is natuurlijk waar voor investeringen in kleine steden en mindere locaties. Daar kwam te veel geld terecht. Het zal pijn doen.”

We spraken Restiau op een receptie van de ontwikkelaar De Vlier op de MAPIC-vastgoedbeurs in Cannes. De Vlier ontwikkelde en beheert negen shoppingcentra met 20 tot 25 winkels in België, Frankrijk en Oostenrijk. Vier staan in de steigers. Peter De Roo, de CEO van De Vlier, is ook optimistisch: “Amazon en Alibaba bereikten hun omvang door de aanbieders van producten te verplichten om te braderen en op de verkoop een commissie te nemen. Hun businessmodel loopt op het einde. Het beste bewijs is dat ze beide in winkels investeren. Bakstenen! E-commercebedrijven zijn goed voor een vijfde van de internationale kleindistributie. Studies stellen dat de e-commerce van 2015 tot 2020 toeneemt met 20 procent. De verkoop via vaste winkels zal stijgen met 9 procent. Absoluut zullen winkels het dus beter doen. Vandaar mijn optimisme.”

Ook De Roo gelooft dus nog in vaste winkels. De Vlier investeert zelf in centra op de invalswegen naar steden. “Bereikbare en zichtbare winkels waar het plezierig is om te kopen, hebben nog altijd een mooie toekomst”, klinkt het. “Ook de topwinkelstraten in de steden zullen hun charme niet verliezen.”

Optimisme

Op een seminar over investeringsmogelijkheden in Belgisch winkelvastgoed in het festivalpaleis waren er dinsdagmorgen ook optimistische geluiden te horen. “Na een strategische oefening beslisten we meer aandacht te besteden aan de basisvoorzieningen van onze shoppingcentra”, stelt Kasper Deforche, de CEO van Wereldhave Belgium, een van de grotere spelers. “In acht projecten zullen we meer investeren in parkings, voorzieningen voor kinderen en toiletten. We plannen ook meer voedings- en drankwinkels. Zeer positief is dat naast het aanbod ook de omzet in die niche gevoelig verhoogt. Het werkt dus. Een nieuw project is de aanleg van parkings voor co-workingprojecten. Meervoudig gebruik is de toekomst van de shoppingcentra.”

Sam Perneel, het hoofd van het winkelvastgoedbeheer van AG Real Estate, werkt aan de reconversie van City 2 in Brussel. “We mikken op een sterke stijging van het voedings- en drankaanbod, om de beleving van de klanten te stimuleren”, klinkt het. “Ook geloven we rotsvast in de verkoop van mode en huishoudartikelen in de centra. Elk van onze centra zal een eigen identiteit en cultuur uitstralen. City 2 wordt een populaire plaats voor stadsmensen, terwijl Westland Shopping Center het moet hebben van families.”

“We denken ook dat de klanten zullen terugkeren naar de winkelcentra in de steden”, voorspelt Piet Van Poppel, de topman van CBRE GI, dat onlangs het Rive Gauche-project in Charleroi kocht. “Innovatie in de backoffice zal dat proces ondersteunen. Digitale informatie over de klanten komt binnen via smartphones en kredietkaarten. We kunnen perfect weten wat de klanten interesseert. Het is angstaanjagend wat Facebook en Google aan big data aanbieden aan de eigenaars van shoppingcentra. Dat is de toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content