“Orderboekjes in bouw raken steeds meer gevuld”

© belga

De orderboekjes van de Belgische bouwbedrijven zijn (iets) beter gevuld dan drie maanden geleden. Dat meldt De Standaard donderdag.

Hoewel de conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw aantoont dat het sentiment van de aannemers vrijwel gelijk blijft, raken hun orderboekjes steeds meer gevuld. Daardoor kon tussen juni en augustus 2010 werk voor 5,16 maanden worden gepland. In de periode van maart tot mei was dat 5,09 maanden.

De gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen wijzen evenwel op een terugval van de activiteit in de sector (-3,5 procent op kwartaalbasis) in de loop van de eerste drie maanden van 2010. Maar dat blijkt een gevolg van de strenge winter te zijn.

Tijdens de periode van maart tot mei nam het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen toe met 38 procent(15.627 vergunde nieuwe woningen, tegen 11.300 in de drie voorgaande maanden). Die forse toename vloeit hoofdzakelijk voort uit de vergunning van nieuwbouwprojecten die werden versneld om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro aan werken. Die maatregel was alleen van toepassing voor de bouwaanvragen die vóór 1april 2010 werden ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content