Openbare verkoop gaat online

© bee32 (iStock)
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Een woning kopen of verkopen op het internet? Vanaf juni kan het ook op Biddit.be, een soort eBay voor woningvastgoed, maar dan met notariële garanties.

Vanaf juni kunt u via Biddit.be online bieden op Belgisch woningvastgoed. Het platform is een initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Aanmelden doet u met uw eID-kaart op de computer of via de app Itsme op uw smartphone. “Biddit kan helpen de flexibiliteit en de liquiditeit van onze woningmarkt te vergroten”, zegt Erik Van Tricht, de voorzitter van Fednot. “Tegelijk breiden we de zekerheid die we al bieden in de notariële akte uit naar het koopproces.”

‘We vertalen de openbare verkoop naar de 21ste eeuw’

De kandidaat-koper zal manueel of automatisch kunnen bieden. Bij het manuele bieden volgt de kandidaat-koper het online biedingsproces mee op. Bij de automatische bieding moet hij enkel een maximumbedrag ingeven. “Telkens als u niet meer de hoogste bieder bent, zal het systeem en nieuw bod uitbrengen in uw naam”, verduidelijkt Van Tricht. “Tot uw maximumbedrag bereikt is. Vooraf zal de notaris ook vastleggen met welke sprongen het biedproces verloopt.” De biedingsperiode duurt acht dagen. Onmiddellijk na het aflopen van die periode weet de kandidaat-koper of hij de hoogste bieder is.

Tijdswinst is een van de voordelen die de notarissen naar voren schuiven. Erik Van Tricht: “Bij de onlineverkoop kan je in een paar weken eigenaar worden van een woning. Bij een klassieke verkoop zitten drie à vier maanden tussen de verkoopovereenkomst en de akte. Bij de onlineverkoop zal de notaris alle controles vooraf hebben afgerond.” De notarissen benadrukken wel dat elk bod bindend is. Kandidaat-kopers moeten dus goed hun huiswerk maken.

De snellere procedure is ook in het voordeel van de verkoper, stelt Erik Van Tricht: “De eigenaar weet wanneer de verkoop wordt afgesloten en dat de koper zes weken heeft om te betalen. Vooral voor verkopers met koopplannen is dat aantrekkelijk.”

Een transparantere prijsvorming is een andere troef. De kandidaat-kopers weten hoeveel partijen meebieden en welke bedragen worden geboden. Een neveneffect is dat dat in krappe woningmarkten zou kunnen leiden tot nog meer opwaartse druk op prijzen. “De hoogte van de verkoopprijs hangt in de eerste plaats af van het onroerend goed zelf, veel meer dan van de verkoopmethode”, reageert Erik Van Tricht. “In een krappe markt zal er wellicht een prijsopdrijvend effect zijn. Maar het resulteert in ieder geval in de juiste prijs op basis van reële biedingen. Overigens heeft de verkoper het laatste woord: als hij het finale bod te laag vindt, kan hij het weigeren.”

Op makelaarsterrein

Komen de notarissen met dit initiatief niet op het terrein dat de vastgoedmakelaars zich graag toe-eigenen? “Er zijn daarover vroeger spanningen geweest”, erkent Van Tricht. “Maar dankzij inspanningen van beide kanten is de relatie nu veel beter. Dat zal niet veranderen. De dienstverlening van de makelaars is van een andere aard. Kandidaat-verkopers die hun goed uit de hand wensen te verkopen, zullen nog altijd een beroep kunnen doen op hen. Met Biddit vertalen we de openbare verkoop, een wettelijke opdracht van de notarissen, naar de 21ste eeuw. Ik denk niet dat iemand ons dat kwalijk zal nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content