Oostendse vastgoedmarkt draait op hoog toerental
Vooral op de Oostendse nieuwbouwmarkt gaat het hard. De nieuwe, vaak luxueuze projecten lokken ook een kapitaalkrachtig publiek naar Oostende.
De mediaanprijs voor een appartement in Oostende daalde in 2018 met 0,3 procent tot 185.375 euro. Het lijkt veeleer een kleine, technische correctie te zijn, want van een verzwakking is op de Oostendse vastgoedmarkt geen sprake. Over vijf jaar doet Oostende het met een prijsklim van 9 procent overigens beter dan de meeste kustgemeenten. En op de Oostendse Zeedijk klommen de prijzen op jaarbasis met 11,2 procent tot 289.000 euro.
Met een marktaandeel van 20,4 procent is Oostende ook afgetekend de belangrijkste vastgoedmarkt aan de kust. Volgens de recentste Kustbarometer van de Notarissen nam de vastgoedactiviteit in de Koningin der Badsteden het voorbije jaar nog toe met 4,1 procent.
Vastgoedmakelaar Filip Dermul, de zaakvoerder van Agence Dermul, is niet verrast. “Het cliënteel op de Oostendse vastgoedmarkt verruimt”, zegt hij. “Ik lees al jaren dat mensen naar de steden trekken. Dat is een internationale tendens. Die trend is ook in Oostende een feit.” Hij stelt vast dat het aandeel van kopers die hun woning in het binnenland ruilen voor een vaste stek in Oostende, toeneemt. De slogan ‘De stad aan zee’ blijkt ook een verkoopargument op de vastgoedmarkt. “Als ik aan kopers vraag waarom ze voor Oostende hebben gekozen, is het antwoord bijna altijd ‘omdat Oostende de enige stad is aan zee’.
Notaris Bart van Opstal, die in Oostende woont, vult aan dat heel wat kopers vijftigers en zestigers zijn. “Ze kopen eerst een appartement als tweede verblijf met de bedoeling er later permanent te wonen. Zij mikken op moderne appartementen in de stad, vlak bij winkels, de kusttram en het station.”
Nieuwbouw boomt
Volgens Dermul gaat in Oostende vooral de verkoop van nieuwbouwappartementen erg hard. En de timing zit goed, want tegenover de stevige vraag staat ook wel een ruim aanbod. De projecten van Burco Coast (Jean De Cloedt) en Groep Versluys op Oosteroever komen stilaan op kruissnelheid. Vastgoedgroep Degroote start in september met de bouw van de SKY Towers, een prestigeproject vlak naast het station. Naast 485 appartementen omvat het ook 3000 vierkante meter kantoorruimte, 2000 vierkante meter winkelruimte, een hotel met 120 kamers, een bistro en een wellnesscenter. Aan de renbaan en de golf heeft Degroote ook nog het project The Waves lopen. Nog iets meer richting het centrum van Mariakerke ontwikkelt Immobel de tweede fase van O’Sea, een combinatie van appartementen en serviceflats.
“Er wordt veel gebouwd in Oostende”, bevestigt David Degroote, bestuurder bij Vastgoedgroep Degroote. “Maar niet te veel, zoals hier en daar weleens werd geopperd. De markt absorbeert dat nieuwe aanbod zeer goed. Wij zijn wat later met de commercialisatie gestart dan onze concullega’s, maar toch gaat de verkoop zeer vlot.”
De projecten vullen elkaar aan, meent Dermul. “Wie een nieuwbouwappartementen in Oostende wil kopen, kan kiezen uit een divers aanbod. Dat is een luxe en een troef. Ik zie dat goed op Oosteroever, waar wij de commercialisatie doen van het project van Burco. Versluys en Burco bieden totaal verschillende producten aan, met een andere karakter en een andere stijl. In die zin zijn ze veeleer complementair dan concurrenten. De kopers hebben een heel duidelijke voorkeur voor het ene of het andere project.”
Volgens Filip Dermul en David Degroote slaagt Oostende er steeds beter in ook een kapitaalkrachtig publiek aan te trekken. “In de SKY Towers komen drie duplex penthouses met prijzen tussen 1 en 2 miljoen euro”, vertelt David Degroote. “Dat zijn zeer stevige prijzen voor Oostende. In het begin waren we daar wat bang voor, maar nu hebben we spijt dat er we er niet meer hebben, want die penthouses gingen als eerste van de hand. Appartementen van boven het miljoen euro waren vijf à tien jaar geleden een rariteit in Oostende. De doelgroep voor dat soort vastgoed sloeg Oostende over.”
Het nieuwe aanbod aan hoogwaardig vastgoed is niet de enige reden waarom die doelgroep nu wel halt houdt in Oostende. Dermul en Degroote erkennen eensgezind dat het stadsbestuur al verschillende legislaturen inspanningen doet om het imago van de badstad op te krikken. “Oostende is nu een sterk merk”, zegt Dermul. “Nu komt het erop aan ook op het gebied van infrastructuur een tandje bij te steken. Ik zou heel graag zien dat Oostende wat ambitieuzer is als het gaat over mobiliteit, parkeerbeleid, fietsinfrastructuur en openbaar vervoer. Er moet vooral ook aandacht zijn voor de leefbaarheid in het stadscentrum. De kusttram rijdt bijvoorbeeld tegen een hoge snelheid door het stadscentrum. Dat is niet ideaal. Door de sporen van de kusttram een woonblok naar achter te leggen, creëer je al een veel veiligere situatie.”
Solide spelers
David Degroote voorspelt dat de prijzen volgend jaar zullen stijgen in Oostende. “Een belangrijk deel van de duurdere verkopen, die op papier in 2018 zijn gerealiseerd, werden pas in 2019 geofficialiseerd”, duidt hij. In de statistieken van het studiebureau de Crombrugghe & Partners klom de vraagprijs van nieuwbouw op jaarbasis 3,4 procent hoger tot 3000 euro per vierkante meter. Dat is na Blankenberge en Nieuwpoort de sterkste prijsstijging van alle kustgemeenten.
Is het ruime aanbod in Oostende ook bestand tegen een terugval van de vraag, bijvoorbeeld door een verzwakking van de economie? David Degroote denkt van wel. “De projectontwikkelaars die het mooie weer maken op de Oostendse markt, zijn sterke, solide spelers. Misschien zullen de ze een beetje op de rem gaan staan als de vraag wat slabakt. Maar een prijsdaling zie ik niet meteen aankomen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier