Moet je een woning kopen of huren?
Dertig procent van de Belgen huurt een huis, het overige gedeelte is eigenaar. Wat doe je het beste wanneer je op zoek bent naar een eigen stek: kopen of huren?
Een huis kopen kost alvast een pak geld. Voor een gewoon woonhuis of appartement betaal je momenteel 200.000 euro, en een villa kost gemiddeld 340.000 euro. Gelukkig kan je terugvallen op een woonkrediet, waarmee je de kosten spreidt over bijvoorbeeld twintig of dertig jaar. Als je kiest voor een vaste rentevoet, blijven de maandelijkse aflossingen gelijk.
Wanneer je echter een woning huurt, dan zal de huurprijs door de indexering stijgen met de jaren. Ter illustratie: in de afgelopen twintig jaar zijn de huurprijzen hierdoor met gemiddeld 42 procent de hoogte ingegaan. Ten opzichte van dertig jaar geleden bedraagt de stijging zelfs tachtig procent.
De huur die je maandelijks betaalt, ben je voorgoed kwijt. En binnen twintig of dertig jaar zal je nog altijd elke maand de huurprijs moeten ophoesten – ook als je met pensioen gaat en daardoor terugvalt op een lager inkomen. Bovendien bestaat de kans dat je op oudere leeftijd nog op zoek moet gaan naar een nieuwe huurwoning.
‘Verplicht’ sparen
Een huis kopen kan je zien als een vorm van ‘verplicht’ sparen. Wanneer je hypotheeklening na twintig of dertig jaar terugbetaald is, valt de maandelijkse aflossing weg. Al moet je wel rekening houden met de kosten voor onderhoud en herstellingen van je woning, en met de belastingen voor vastgoedeigenaars zoals onroerende voorheffing.
Bovendien kan je een eigen woning kopen beschouwen als een investering. Ter illustratie: de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis is sinds 1975 bijna vertienvoudigd, terwijl de waarde van appartementen en villa’s respectievelijk verzesvoudigde en verviervoudigde. Ook frappant: in 35 jaar tijd zijn woningen drie keer zo snel in waarde gestegen als andere producten.
Als huiseigenaar geniet je overigens meer fiscale voordelen en premies dan als huurder. Een eigen huis biedt je ook meer zekerheid dan een huurovereenkomst. Daarnaast kan je een eigen woning op elk moment verbouwen en aanpassen aan je wensen. Bij een huurhuis ligt dat moeilijker.
Is kopen dan altijd beter?
Er zijn ook argumenten die pleiten in het voordeel van de huurder. Als je huurt, ben je alvast een stuk vrijer: je zet jezelf niet ‘vast’ met een lening, en je kan je woning aanpassen aan je familiale, professionele en financiële situatie. Daarnaast hoef je niet wakker te liggen van (de kosten voor) onderhoud en herstellingen.(RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier