Meer dan een tiende van Brusselse bevolking staat op wachtlijst voor sociale woning
2021 wordt voor de Brussels regering het jaar van de uitvoering van het Noodplan voor Huisvesting, dat door de coronacrisis nog meer noodzakelijk is, zo zei minister-president Rudi Vervoort vrijdag in zijn beleidsverklaring voor het Brussels Parlement.
Op 30 september stonden 49.135 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning. Zij vertegenwoordigen 128.270 mensen of meer dan 10,5 procent van de Brusselse bevolking. In totaal zal de Brusselse regering deze legislatuur meer dan 425 miljoen euro uitgeven aan huisvesting. Daarvan is meer dan 170 miljoen bestemd voor de maatregelen uit het Noodplan voor Huisvesting.
Het gaat om een versnelling van de bouw van nieuwe woningen, de intensivering van de renovatie van publieke woningen om aan de milieudoelstellingen te voldoen, een betere ondersteuning van huurders die in aanmerking komen voor een socialewoning en een mechanisme om onterechte verhogingen van de huurprijzen te beperken. Sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen ondersteuning om meer woningen te beheren. De regering wil ook de leegstand van woningen aanpakken, de samenwerking met de openbare vastgoedondernemingen versterken, en de strijd tegen discriminatie op de huurmarkt opvoeren.
Op het vlak van territoriale ontwikkeling wil de Brusselse regering dat alle openbare projecten minstens 50 procent sociale woningen omvatten. De regering wil ook de verplichting opleggen om sociale woningen te bouwen in gemeenten die minder dan 15 procent sociale woningen tellen, of die een gemiddelde sociaaleconomische levensstandaard hebben die hoger ligt dan het gewestelijke gemiddelde. De ploeg van minister-president Vervoort wil ook de site van de slachthuizen overnemen om een gemengd openbaar project te realiseren in een reeds sterk verdichte wijk.