Kustvastgoed profiteert van onzekerheid

© istock
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De nieuwe cijfers van de Notarisbarometer tonen een rush op vastgoed aan de kust. Dat resulteert echter niet in forse prijsstijgingen.

In Middelkerke, Nieuwpoort en Knokke steeg het aantal vastgoedtransacties het meest, tot bijna de helft meer dan een jaar geleden. Voor de volledige kust noteerden de notarissen 30,9 procent transacties meer dan in de eerste helft van 2015. Oostende, Knokke en Koksijde vormen de top drie van de gemeentes met de meeste verkochte panden.

Volgens notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, gaan mensen aan de kust op zoek naar zekerheid. “Ze ervaren dat we in onzekere tijden leven”, stelt hij.

“Denk maar aan de brexit, de terreurdreiging en de politieke instabiliteit in een landen waar Belgen vaak op zoek waren naar een tweede verblijf. Door te investeren in vastgoed aan de Belgische kust trachten mensen meer zekerheid en houvast te bekomen. Een tweede verblijf aan de kust kan ook huuropbrengsten opleveren. De lage rentevoet op spaarboekjes blijft een doorslaggevende stimulans om een tweede verblijf aan de kust te kopen. Daarnaast is er een toename van het aantal mensen dat hun pensioen aan de kust wenst door te brengen.”

Beperkt prijseffect

De grote interesse voor het kustvastgoed heeft echter weinig effect op de prijzen. De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust bedroeg in het eerste semester 267.130 euro. Op jaarbasis komt dat neer op een bescheiden prijsstijging van 1 procent.

In vergelijking met de nationale gemiddelde prijs (210.244 euro) kost een appartement aan de kust 27,1 procent meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content