Kleiner wonen is de toekomst
Compact wonen wint aan belang. En twintigers koesteren vrij traditionele woonwensen. Dat blijkt uit een trendrapport van Woningen Blavier over de Belgische woningmarkt.
De studie van Woningen Blavier, uitgevoerd in november 2014 in samenwerking met het studiebureau i-VOX, peilde bij (kandidaat)-bouwers, -kopers en -verbouwers naar hun intenties en voorkeuren. Meer dan de helft van alle respondenten (56%) vindt dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. En een grote meerderheid (85%) verwacht dat mensen in de toekomst almaar kleiner gaan wonen. Comfort en energiezuinigheid spelen hierbij een belangrijke rol. Zo vindt drie op de vier ondervraagden dat grote woningen te veel onderhoud vergen en twee op de drie verkiest een kleinere woning om te besparen op verwarmingskosten. Nog eens 52 procent kiest voor een kleinere woning om meer te kunnen investeren in energiebesparende oplossingen.
Jongeren willen eigen woning
Uit de studie blijkt ook dat de woonwensen van twintigers niet veel afwijken van die van oudere generaties. 81 procent van 20-24-jarigen wil een eigen woning kopen of bouwen. En een ruime meerderheid (83 %) toont zich ook bereid om daarvoor te besparen op vakanties, restaurantbezoek, kleding enzovoort. Jonge twintigers verkiezen wel meer dan de oudere generaties om in de stad te wonen.
80 procent van de 20-24-jarigen verwacht om voor zijn veertigste een eigen woning te kunnen kopen. Vier op de tien jongeren meent dit zelfs al binnen een termijn van vijf jaar te kunnen doen. Tegelijkertijd heerst er toch pessimisme over de betaalbaarheid van wonen. Zo is 49 procent van de 20-24-jarigen van oordeel dat in de toekomst de aankoop van een eigen woning pas mogelijk zal worden vanaf 40 of 45 jaar.
De voorkeur van jonge twintigers gaat uit naar het kopen van een instapklare woning (46%). Een bestaande woning kopen om te renoveren (19%) staat op de tweede plaats, daarna volgen ‘een woning bouwen’ (14 %) en ‘een appartement kopen’ (13 %). Bij de generatie 25-34-jarigen verkiest één op de drie om instapklaar te kopen of een bestaande woning te kopen en te renoveren.
Woonbonus versus btw-verlaging
De woonbonus verliest als ‘meest noodzakelijke steunmaatregel’ intussen aan populariteit ten voordele van een btw-verlaging naar 6 procent. Van de ondervraagden vindt 58 procent dat een btw-verlaging de meest noodzakelijke steunmaatregel is. De woonbonus gaat in de rangschikking van populaire steunmaatregelen nog wel ‘premies en subsidies’ vooraf, alsook een ‘verlaging van het kadastraal inkomen’ en een ‘verlaging van de registratierechten’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier