Kantoor in België aanzienlijk duurder dan in Nederland
De kostprijs om er een kantoor op na te houden, berekend per voltijdsequivalent, daalt in heel Europa. In België is hij met 2,8 procent gezakt. Maar hij blijft een flink stuk hoger liggen dan in Nederland en in Duitsland.
Dat blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) 2014, een studie gepubliceerd door Colliers International (ex-AOS Group). De OCI analyseert en vergelijkt de kosten van kantoorgebruik per voltijds equivalent (VTE). De index is opgebouwd uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur (met een gewicht van 56% in België), medewerkers en organisatie (40%) en management (4%).
Voor België komt Colliers dit jaar uit op een OCI van 12.017 euro per VTE, tegenover 12.368 euro in 2013. Daarmee is ons land een behoorlijk duur land voor kantoorgebruikers: de kostprijs ligt hier 33 procent hoger dan het Europese gemiddelde.
“Onze slechte positie ten opzichte van Nederland speelt niet in ons voordeel wanneer ondernemingen zich willen vestigen in de Benelux”, reageert Pierre-Gilles Solvit, general manager van Colliers International Belgium. “Wij hebben een handicap van 22 procent ten opzichte van onze noorderburen.” De kostenhandicap tegenover Duitsland bedraagt zelfs 37 procent. België doet het wel beter dan Luxemburg, waar de kantoorkosten 24 procent hoger liggen dan bij ons, en Frankrijk, dat 13 procent duurder is.
In België zijn vooral de kosten voor medewerkers en organisatie enerzijds en facilitymanagement anderzijds opvallend hoger dan het gemiddelde in onze buurlanden
Ruimte voor besparingen
In de OCI-rangschikking staat ons land op de achtste plaats. Noorwegen staat bovenaan met een OCI van 18.099 euro, gevolgd door Zwitserland (17.296 euro) en Zweden (16.569 euro). Op Europees niveau zijn de kantoorkosten overal gedaald, met uitzondering van Litouwen, waar ze gelijk zijn gebleven tegenover 2013. Het Europese gemiddelde is 9005 euro per VTE. De grootste dalingen zijn waargenomen in Portugal (-12%) en Hongarije (-11%).
Colliers International Belgium stelt vast dat de OCI de afgelopen jaren stelselmatig gedaald is. “Verschillende factoren spelen hier een rol”, stelt Jeroen Govers, senior director Real Estate Services bij Colliers International Belgium. “De economische onzekerheid, de druk op de kosten en de wil om te optimaliseren, alsook het feit dat bedrijven meer nadenken over hun vastgoedmodel en het werkplekconcept dragen bij tot een daling van de OCI. Een adequate reflectie over de werkplek en de concrete vertaling ervan in vastgoed en vierkante meters kunnen de kosten tot 35 procent doen dalen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier