Kaalslag in bouwsector duurt voort: ‘26.000 jobs weg tegen 2019’
Het gaat niet goed met de tewerkstelling in de bouwsector. En het wordt er niet beter op, waarschuwt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
“Er gingen sinds 2011 niet minder dan 19.000 jobs in de bouwsector verloren. Aan dit tempo zullen er tegen 2019 nog eens 26.0000 banen in onze sector verdwijnen.” Dat meldt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, donderdag op een persconferentie over de bouwconjunctuur in ons land.
Banenverlies bouw legt zware hypotheek op begroting Michel. Lees het persbericht : https://t.co/VbFZVqlJDL
— Confederatie Bouw (@ConfedBouw) February 11, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Overheid verliest 33.000 euro per verloren baan
Volgens de Mûelenaere zal de regering door het forse banenverlies in de bouwsector tegen een correctie van 1,3 miljard euro aankijken. “Met elke verloren baan in de bouw verliest de overheid 33.000 euro aan inkomsten”, klinkt het. De regering erkent dat door de invoer van ‘gedetacheerde buitenlandse arbeidskrachten’ – ook wel eens sociale dumping genoemd – de banen van eigen arbeiders in het gedrang komen.
‘Sociale dumping gaat eigenlijk over buitenlandse spelers die actief zijn in ons land en kosten hebben die 20 tot 35 procent lager liggen. Dat komt omdat ze de sociale lasten in het land van herkomstbetalen. Vaak worden echter zelfs de Belgische arbeidsvoorwaarden niet gerespecteerd, zoals bijvoorbeeld de lonen bepaald door cao in de sector’ (Confederatie Bouw)
Het aantal Limosa-meldingen voor bouwactiviteiten uitgeoefend door buitenlandse werknemers die tijdelijk of gedeeltelijk in ons land aan de slag gaan, steeg van 157.000 eenheden in 2011 naar 394.000 in 2015, een stijging met 25 procent. Omgerekend betekent dit dat die buitenlandse werknemers een werkgelengenheidsvolume vertegenwoordigen van 41.000 voltijdse eenheden per jaar tegenover 16.000 in 2011.
Loonkosten
In het kader van de taxshift kwam er het formele engagement van de regering-Michel om de loonkosten met 600 miljoen euro in de bouwsector te verlagen. “Maar wanneer treden die steunmaatregelen in werking?”, vraagt de Confederatie zich af. “In 2020? Dan zal het te laat zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector, én voor de overheidsfinanciën.”
Sinds eind 2011 bedraagt de groei van de bouwactiviteit 4,3 procent. Voor 2015 bedroeg ze 1,6 procent. In het segment nieuwbouw werd een groei van 2 procent opgetekend. Voor volgend jaar wordt een daling verwacht. Het segment renovatie groeide met een lichte 2,5 procent en de niet-woningbouw zakte met 3 procent.
“De marges zijn met minder dan 4 procent zo laag dat de rentabiliteit van de Belgische bedrijven in het gedrang komt”, zegt Robert de Mûelenaere. Hij vreest voor een ‘nieuw economisch model’ waarbij de investeringen naar het buitenland verdwijnen en onze jongeren niet meer in de bouw willen werken. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier